Witam wszystkich Państwa bardzo serdecznie
Mam do was kilka pytań dotyczących mojej firmy którą zamierzam otworzyć w przeciągu kilku najbliższych dni.
Firma będzie się zajmować sprzedażą wizytówek oraz banerów reklamowych w katalogu firm. Posiadam bardzo dobry zapas pod względem sprzedaży przez telefon i wiem że nie będzie dla mnie to żaden problem. Sprzedawał będę póki co sam i sam także będę dzwonił aby klienci opłacali faktury VAT, mam nadzieje że nie zostanę zjechany za pomysł gdyż widziałem że masa ludzi uważa ten pomysł za krach, ja jednak wiem że jest inaczej gdyż branżę znam już od kilku dobrych lat - praca w Euroadres, ,Panorama Firm.
Na samym początku miałem firmę otwierać z tatą, jednak tata ma teraz dużo ważnych zajęć związanych ze swoja firma i ja muszę się zająć otwarciem swojej działalności, zresztą bardzo tego chce gdyż mam 22 lata i nie ma na co czekać uważam.
O to lista kilku pytań, bardzo proszę o fachowa pomoc w tej sprawie (jest to dla mnie ważne)
1 - Nie posiadam własnego mieszkania, ani wynajmowanego lokalu. Moi rodzice posiadają mieszkanie spółdzielcze (tata powiedział że nie mogę sobie zarejestrować tutaj działalności gospodarczej bo tak mu powiedziała jego księgowa), stąd moje pytanie jak to w końcu z tym jest - dodam ze to ma być jednoosobowa działalność gospodarcza, potrzebuje do niej tak naprawdę, laptopa oraz telefon na kartę w Orange w celu sprzedaży powierzchni reklamowych. Powiedzcie mi czy to jest prawda ? Czy powinienem już na samym początku wynajmować sobie lokal ?
2 - Na samym początku tak jak już wspomniałem miałem otwierać firmę z tata, troszkę włożyłem swojej kasy, chodzi mi o to że ja zapłaciłem za portale internetowe firmie tworzącej tego typu rzeczy, ja kupiłem laptopa (były to rzeczy brane na fakturkę VAT dla taty), proszę dać mi jakieś rozwiązanie w jaki sposób mogę od niego te rzeczy uzyskać, tak abym mógł na nich pracować, i było to wszystko legalnie na moją firmę wzięte ? To samo tyczy się domen wykupionych przez tatę, które to ja chcę przejąć ?
3 - Moja działalność będzie polegała na tym że od 8-15 godziny zajmę się sprzedażą - potem wystawie fakturki proforma, wyśle klientowi, umieszczę jego reklamy i oczywiście po wpłaceniu pieniążków wystawie fakturkę VAT, proszę mi powiedzieć skoro do tego typu działalności potrzebuje tak naprawdę laptopa i telefon komórkowy, czy ja mogę wykonywać swoja działalność wszędzie gdzie to jest tylko możliwe ? Np czy mogę sobie dzwonić i sprzedawać klientom reklamy nawet w Krakowie skoro jestem z Warszawy, czy z tym jest jakiś problem ?
4 - Czy mogę do takiej działalności wnieść sobie telefon na kartę który już posiadam od dłuższego czasu i 2 laptopa, wszystko kupowane prywatnie, czy jest z tym jakiś problem ?
5 - Firmę chce zarejestrować jako Agencję Reklamową, czy mogę obrazu sobie więcej pozwoleń wpisać tak abym mógł w przyszłości jak mi się ten 1 biznes rozwinie znacząc np naprawiać komputery ?
Czekam na pomoc w tej sprawie i będę bardzo wdzięczny.