|
Portale Społecznościowe |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Ostatnimi czasy istnieje wielkie boom w internecie na pozyskiwanie pracowników przez internet. Przede wszystkim ze względu na profesjonalny i bardzo skonkretyzowany wybór. Co sądzicie o polskiej sytuacji w internecie i czy przyglądaliście sie zagranicznym portalom społecznościowym. We wielu biurach pracy nie ma nawet internetowej bazy danych, przynajmniej tak jest w moim mieście. A może czas stworzyć coś globalnego. Pomyślcie tylko o perspektywach.
pracuj.pl czy tam czasem nie ma bazy pracownikow ?
a co z portalami społecznościowymi, gdzie pracodawcy maja kontakt ze swoimi pracownikami i możliwość nawiązywania kontaktow osobistych w przestrzeni wirtualnej, byc moze ( w jakims stopniu) to przyszlosc dla metod zatrudniania, juz nie rozmowa kwalifikacyjna twarza w twarz, a po przez fora, i telekonferencje
pracuj pl nie jest portalem spolecznosciowym z tego co sie orientuje
Nie chodzi mi o portal spolecznosciowy tylko o baze potencjanych pracownikow.
Czy teraz w Polskim internecie musi byc tak ze wszystko co ma w nazwie Web 2.0 lub portal spolecznosciowy musi osiagnac sukces, byc najlepszym rozwiazaniem? Nie wierze ze ktos kto ma zatrudnic np. 10 osob( a beda tacy co beda musieli 100 zatrudnic ) bedzie siedzial na jakims portalu, gadal z ludzmi na forach, itp itd? Nikomu nie bedzie sie chcialo w to bawic. W moim miescie jest tak malo chetnych do pracy ze pracodawca przyjmuje wszystkich :) Możesz sprobowac ale po co? Nie wroze sukcesu. Cały portal zamieni sie w nastepny portal dla wszystkich i tak na prawde bedzie malo osob chetnych na prace. Wiecej osob ktore beda marzyc o pracy na stanowisku prezesa i beda czekac "a moze sie uda"
Zgadzam sie z tobą calkowicie, ze dla duzych przedsiebiorstw zatrudniajacych niskorofesjonlnych pracownikow, to znaczy takich, których wykształcenie nie wymaga studiów, szkolen i masy dyplomow, tego rodzaju portale sa strata czasu. Dlatego najlepiej jest stworzyć cos adresowanego wprost do waskiego grona specjalistów.
Jeśli ktos jest specjalista to go znajda. W normalny sposob.
Wyobraź sobie sytlacje. Szukaja przedstawiciela handlowego na region warszawy. Jest ich powiedzmy w twoim portalu 1000. Beda musieli przeszukac CV czyli wybrac jakies wymagania i wyswietla sie tylko ci ktorzy je spelniaja. Zostanie np. grupa 10 osob. 8 z nich ostatnio na portalu byli pol roku temuczy tam miesiac. Jedyny kontakt to PW( na ktory odpowiedza za miesiac- bedzie juz za poxno ) lub gg, skepy, lub telefon komorkowy. Nie sadze ze jaka kolwiek firma bedzie wydzwaniac do kogos i zatrudni kogos od razu. I tak zaprosi go na rozmowe i tyle. Czyli zrobi to samo co taki pracuj.pl Nie widze sensu w czyms takim.
Mozliwosci portali tego rodzajau sa wieksze niz pracuj pl, nawet ta firma posiada czesc udzialow w jednym z nich ( z tego co sie ostatnio dowidzialem), biznesforum.pl.pl, pytanie brzmi zatem czym mialby sie roznic od tego rodzaju portali i jaka nisze zapelniac w polskim internecie. Dlatego tez jestem otwarty na dyskusje.
Gdybysmy mieli sie tylko zapisywac i nie wkladac zadnego wysilku w tworzenie jakiejsc nowej jakosci, to coz to bylby za biznes ;) np, biznesforum.pl.pl dopiero sie rozwija, a bioroc pod uwage, ze wspolpracuja z innymi duzymi firmami, wiescic mozna im przyszlosc
argument za przyklejony z innego miejsca, mojego małego projektu badawczego: "ważam, że portale społecznościowe mogą odmienić postać współczesnego biznesu i metod docierania do pracowników/ pracodawców.
Uzasadnię to na przykładzie firmy, w przetargu po zlecenia której nasza agencja reklamowa aktualnie startuje. Nie podaję nazwy, bo jedym z zadań zwycięzcy będzie jej zmiana :) Firma zajmuje się pośrednictwem pracy. Zleceniodawcy umieszczają tam ogłoszenia o pracę. Osoby szukające pracy odpowiadają, licytując się między sobą stawkami i fachowością. Uważam, że pójście w kierunku Web 2,0 to wielka szansa dla tej firmy, bo opinie internautów - gdy będzie ich już wystarczająco dużo - staną się jedną z najważniejszych w Polsce źródeł rekomendacji pracodawców i pracobiorców. Na przykład: Powiedzmy, że jestem programistą i szukam pracy. Trafiam na ofertę firmy X. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda pięknie, ale na wszelki wypadek wchodzę na ww. stronę. Znajduję tam opinie kilkudziesięciu byłych pracowników firmy X, którzy skarżą się na opóźnione wypłaty, niedoliczanie nadgodzin, zmuszanie do pracy na czarno, czy po prostu chamstwo szefa. Ja uważam, że to bezcenna wiedza. Web 2,0 to będzie koniec "biznesu w stylu III RP", czyli buraków cwaniaczków z układami, których celem jest orżnąć klienta i zniknąć. Ja omówiłem korzyści pracowników, ale korzyści pracodawców portalu społecznościowego dla pracodawców będą jeszcze większe."
A skąd będzie wiadomo że to co ludzie piszą to prawda? Przecież to że firma jest kiepska, jest nie fair może być opinią konkurencji specjalnie wklepaną na tą stronę? Jak sprawdzić wiarygodność forumowicza?
czy ja wiem, dla pracowników istnieje takie coś jak goldenline, dla średniowiekowych mamy nasza-klasę, facebóg, a dla młodzieży maxichillout.pl
co do tej bazy... i komunikacji - na goldenline duzo firm ma grupy zamkniete
|
|