|
Portfel inwestycyjny |
Portfel inwestycyjny
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam, chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów z forum o porady dotyczące konstrukcji portfela. Kilka słów o sobie. Giełdą interesuję się od około roku, na bieżąco śledzę informacje gospodarcze, czytam literaturę oraz czasopisma fachowe. Ponadto studiuję Inżynierię finansową. Portfel ma charakteryzować się niskim ryzykiem, a oczekiwane RRSO to min. 20%. Co doradzilibyście mi wiedząc, że dysponuję w chwili obecnej 3 000 zł oraz w kolejnych miesiącach mam zamiar inwestować 600-800 zł. Myślałem o obligacjach korporacyjnych, akcjach defensywnych oraz dochodowych, produktach strukturyzowanych z ochroną kapitału i ekspozycją na akcje. A może w czasie dużej zmienności warto zastanowić się nad inwestycjami alternatywnymi (np.wino). Jak Wy uważacie?
Witam,
Jako pierwszy postanowiłem odpowiedzieć na ten wątek. Poruszyłeś w nim wiele tematów i pytań, że nie sposób odpisać na nie w kilku zdaniach. Ja spróbuję krótko (jak się da) i po kolei. Piszesz m.in., że giełdą interesujesz się od około roku, na bieżąco śledzisz informacje gospodarcze, czytasz literaturę oraz czasopisma fachowe. Ponadto studiujesz inżynierię finansową. OK., jesteś wnikliwym obserwatorem. Nie staraj się jednak zbyt wiele wtłoczyć wiedzy w krótkim czasie, bo można osiągnąć wynik odwrotny do zamierzonego. Giełda wymaga czasu i pokory. Doświadczenie i wiedzę praktyczną (teoretyczną również) nabywa się latami. Ja jestem (gram) na rynku 15 lat i …nadal się uczę. Dalej opisujesz swoje rozważania nad wieloma produktami finansowymi. I tu dostrzegam problem: brak zdecydowania. Czy jest on spowodowany właśnie mnogością tychże produktów? Z opisu wynika, że interesują Cię bezpieczne sposoby lokowania kapitału – w takim razie, po co mieszać w to akcje, czy produkty strukturyzowane i alternatywne? Skup się na konkretnym produkcie. Pamiętaj, że bardzo wielu indywidualnych inwestorów gra, a nie inwestuje. A to jest różnica. Z racji swojego małego kapitału itd., nie mogę Cię zakwalifikować jako „inwestora”. Inwestor wie, że inwestycja w akcje czy fundusze akcyjne wiąże się co najmniej z kilkuletnim horyzontem czasowym. Inwestor traktuje spadki bardziej jako okazję do zakupów niż do ucieczki z giełdy. Inwestor posiada kapitał i inwestuje go w długim terminie. Ty, ja i wielu innych jesteśmy graczami. Uczymy się, testujemy, kupujemy, sprzedajemy – wszystko to po to, by zyskać większy kapitał i większe doświadczenie. I taka jest uważam, kolej rzeczy. Realne wejście na rynek jest najlepszym nauczycielem. Moja rada jest taka: ucz się cierpliwie, specjalizuj się, bądź zdyscyplinowany, „trenuj” na żywym rynku i porzuć pewne naukowe nazewnictwo, bo mało kto się takim ekonomicznym językiem posługuje na parkiecie. Mnie osobiście gryzie (choć jest mi znajome) takie nazewnictwo. Z całym szacunkiem, ale co rozumiesz pod pojęciem akcji defensywnych i dochodowych??? Czym jest RRSO (w dodatku min. 20%) na rynku kapitałowym? O rany boskie… Kończąc swoją wypowiedź (a miało być krótko) życzę Ci, kolego, powodzenia na rynku i …odrobiny luzu. Luz się przydaje. Widzis, ja sam siebie czasem oceniam za zbyt poważnego...
popieram wypowiedz wyzej. moim skromnym zdaniem wbijaj od poniedzialku na rynek i kupuj akcje, bo jest duza szansa ze pojdziemy wyzej. jesli tylko grecja nie nawali... tez nic na sile... a druga sprawa, ze 20 % zysku przy malo ryzykownych inwestycjach jest ciezkie do zrobienia.
przy malym ryzku zostaje Ci lokata...tylko ten % ktory zarobisz w realiach jest taki, ze pozera go inflacja. akcje sa ryzykowne, bo roznie ludzie reaguje na dane z gospadarek itd mozna bylo by pisac... wydaje mi sie ze srodki ktore posiadasz, nawet w przypadku niepowdzenia nie beda bardzo dotkliwe. musisz po prostu wiedziec, ze mozesz szybciutko sie wybic, podjarac sie, a potem szybko spasc. wiec tak jak kolega wyzej pisal troche luzu, a bedzie git
Hallo,
Dzięki abdi123 za zrozumienie i podpowiedzi w podobnym tonie. Najważniejsze jest, aby BobGPW przyjął powyższe porady, nie łamał się i …praktykował:) Praktyka czyni mistrza. Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Portfel inwestycyjny": - mój portfel - Portfel elektroniczny - portfel znanych inwestorów - akcje-zyski- portfel - Portfel funduszy akcji mBank
• Strona 1 z 1
|
|