|
Pośrednictwo nieruchomości czy biuro rachunkowe |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Miałam wiele do tej pory pomysłów na biznes, lecz niestety każdy jeden mało nowatorski przez co konkurencja duża....Pomyślałam więc o studiach podyplomowych- albo prawo pracy, rachunkowość i otwarcie biura rachunkowego, albo pójście w stronę pośrednictwa nieruchomości. Mam rozległe zainteresowania więc kompletnie nie wiem co wybrać.....Może ktoś z was ma już biuro rachunkowe czy pośrednictwo nieruchomości i coś jest mi w stanie podpowiedzieć.....bo niestety w tych branżach jak i w wielu innych jest duża konkurencja...Pozdrawiam!
Trudno znaleźć branżę w której nie ma dużej konkurencji. Trzeba się zmierzyć i zaproponować klientowi coś więcej, lepiej, ładniej, milej, niekoniecznie taniej niż konkurencja ;) Jestem pośrednikiem wiec jeśli masz jakieś pytania to wal.
BTW Chyba już pisałaś do mnie na pw jeśli sie nie mylę
Witam,
Też kiedyś zbierałem info na temat prowadzenia biura rachunkowego. Dowiedziałem się, że aby założyć takie biuro trzeba zdobyć certyfikat MF i mieć 2letnią(o ile dobrze pamiętam)praktykę.
moim zdaniem lepiej biuro nieruchomosci
Z tego co wiem to żeby prowadzić takie biuro rachunkowe wystarczy mieć studia podyplomowe o tym kierunku i nie trzeba zdawać żadnych egzaminów. No chyba że chcesz być doradcą podatkowym- to tu już trzeba zdawać egzaminy. Nie wiedziałam natomiast o praktyce że jest obowiązkowa- wiadomo że lepiej najpierw praktykę nabyć zanim otworzy się własne biuro, ale że obowiązkowe to pierwszy raz słyszę..Pozdrawiam!
Jeśli zdecydujesz się na nieruchomości też czeka Cię praktyka a później bardzo trudny egzamin państwowy
Hm..wiem. Jeżeli podejmę już decyzję to będę przeć do przodu- jak nie za pierwszym to za drugim lub trzecim się uda ha ha. Tylko najgorzej to podjąć decyzję, żeby nie zmarnować półtora roku i stwierdzić że żle wybrałam...
Ja nie mówię, że praktyka i certyfikat na 100% są obowiązkowe. Poprostu słyszałem tak od innej osoby. Warto byłoby dowiedzieć się tego od jakieś kompetentnej osoby. Ale nie mogę Ci niestety podpowiedzieć konkretnie co lepiej wybrać, bo o nieruchomościach niewiele wiem. Ja jako uczeń technikum ekonomicznego wybrałbym pewnie biuro rachunkowe, ale to tylko moje zdanie:) Ale myślę, że zdobycie dodatkowych umiejętności to nie problem. Jeżeli będziesz konsekwentna to wszystko jest do zrobienia;) Pozdrawiam
wprowadzasz kolege w blad, egzaminy sa tylko na niektorych specjalizacjach jak wycena nieruchomosci, czy tez doradztwo podatkowe, prowadzenie finansowki dla firm czy posrednictwo w sprzedazy domkow letniskowych nie wymaga uprawnien
Trzeba zdac egzamin nawet jakbys chcial sie specjalizowac w sprzedazy garazy.
Po pierwsze piszę tylko i wyłącznie o nieruchomościach. Po drugie wszystko co nazwane jest -nieruchomość- obowiązuje: a) zarządzanie przez osobę posiadającą licencję; b) wycena przez osobę posiadającą licencję; c) pośrednictwo w kupnie/sprzedaży przez osobę posiadającą licencję.
No tak, do sprzedaży domków letniskowych nic nie potrzeba, ale do nieruchomości już tak.
jezeli chodzi o biuro rachunkowe to nie jest taka prosta sprawa bo panstwo nam nie ulatwia tylko utrudnia jeszcze bardziej, poniewaz aby moc otworzyc biuro rachunkowe, trzeba miec licencje Ministerstwa Finansow, sa dwa sposoby uzyskania tej licencji. Po 1 egzamin, z tego co slyszalem zdawalnosc jest na poziomie egzaminow na prawo jazdy czyli nieduza. A 2 mozliwosc to ukonczenie studiow na kierunku ekonomi, o specjalnosci rachunkowosc lub jakies pokrewne, ale nie zadne finanse itp. oraz miec udokumentowane o ile sie nie myle 3 letnie doswiadczenie. Z tym ze odpadaja studia prywatne, gdyz ta uczelnia musi miec mozliwosc nadawania tytulu doktora nauk ekonomicznych, mozliwe ze zle to jakos napisalem, ale chyba zrozumiecie o co chodzi, chodzi o uniwersytety lub akademie... a do tego przepisy sie zminiaja i od chyba 2010 bedzie tylko egzamin, tak wiec zainteresowani niech sie spiesza:D
|
|