|
Pośrednictwo |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciałbym zostać przedstawicielem handlowym pewnej firmy zagranicznej/zostać ich pośrednikiem. Chodziło by o to, że ludzie zgłaszali by się do mnie i zamawiali by te konta (wpłacali mi na konto w banku pieniądze, a ja po zaksięgowaniu pieniędzy przesyłał bym im login i hasło do konta). Jeśli takie konto kupował bym za 30zł a sprzedawał za 32zł to zbyt wielkich przychodów bym nie osiągał (powiedzmy ze w ciągu miesiąca sprzedam 50 kont więc na czysto zarobie 100zł). Moje pytanie brzmi tak: Czy aby rozprowadzać takie konta muszę założyć własną działalność gospodarczą i jeśli tak co bym musiał opłacać biorąc pod uwagę moje przychody?
Tak, gdyż będziesz to robił w sposób ciągły i zorganizowany.
a jakie podatki, składki ZUS itd musiał bym płacić jeśli na czysto zarabiał bym 100-200zł?
mam jeszcze takie pytanie: Czy w PUP są jacyś doradcy ktuzi pomogli by mi w otwarciu własnej działalności gospodarczej?
a po dwuch latach?
A po dwóch latach płacimy normalnie.
Mam 21 lat i od dluzszego czasu mysle nad otworzeniem DG. Mam pewien pomysł, a mianowicie, w planach mam otworzenie pośrednictwa pracy a dokladniej male biuro ktore zajmnie sie zleceniami robót budowlanych. Polegało by to na zlecaniu robót budowlanych róznym firmom, lub prywatnym osobom nagrywanie wszystkich firm aby nikt sie nie martwil ze elektrycy nie przyjda czy hudraulicy. Male firmy nie maja dużych możliwości wybicia sie w wyższe szczeble, a dzieki temu pomyslowi mozna bylo by probowac zareklamowac je firmom, ktore maja zlecenia na wieksze budowy. Współpraca ze wszyskimi firmami nie byla by platna, natomiast zarobek byl by z wykonanej pracy np. mniejsza firma ma zimowy przestój i szuka pracy wiec ja staram sie ją zapewnic, a w zamian pobieram % od wykonanej roboty. Procent ten bylby wprostproporcjonalny do zarobku firmy, wiadomo nie mozna brac kokosów za male zlecenia, ale taka firma odbije sobie to na znizkach, ktore posiada na materialy budowlane.
Proszę o wypowiedzi na ten temat, chce uslyszec opinie, czy warto w to sie pakowac. Ogólnie teraz w polsce zaczyna sie rozwijac ta galaz przemyslu i mysle ze jest to dobry pomysl. Mógł by ktos podpowiedziec na jakiej zasadzie pobierac oplate (umowa zlecenie czy w inny sposob) jeszcze jestem troche zielony w tym temacie wiec prosze o pomoc.
Witam! Wpadłem na pomysł być pośrednikiem firmy zajmującej się reklamą. Mianowicie przykładowo 1m2 banera kosztuje w firmie która by mi je drukowała, oczkowała i zgrzewała za 25 zł, ja go sprzedam za 40zł i mam 15zł na metrze przy tym dołożyłbym usługi takie jak np projekt danej reklamy odpłatnie oczywiście to tylko przykład jednej z usług reklamowych! W mojej miejscowości nie ma usług reklamowych która mogłaby zaoferować metr np banera w cenie 40zł jest to przeważnie minimum 50zł i mimo to ze jestem pośrednikiem jestem bezkonkurencyjny w mojej miejscowości.
Moje zapytanie w tej sprawie brzmi czy muszę założyć jakąś działalność? Jak tak jakby to miało wyglądać co trzeba zrobić i gdzie z tym iść. Lokal mam w nim biurko laptop drukarka i parę banerów tak zwanych próbek jak to wygląda i tyle. Proszę o porady i opinie. Z góry dziękuje
Nie rozumiem dlaczego wiele osób o to pyta oczywiście odpowiedź brzmi TAK aby legalnie działać w naszym kraju czy to w pośrednictwie czy to w handlu czy co tam chcesz musisz prowadzić Działaność Gospodarcza i płacić podatki i ZUS więc liczmy że jakieś 100m2 banerów musisz sprzedać żeby zarobić na stałe płatnośći - czy to dużo czy mało nie orientuje się - ale wiem jedno u mnie w mieście też nie ma firmy która wydrukuje baner za 25 - 40 czy nawet 70zł z m2 dlatego wchodze na allegro (własciwie kiedyś wchodziłem teraz biore bezpośrednio z firmy) i sam sobie kupuje baner za 24zł m2.
Oczywiście pomysł uważam za dobry bo pełno ludzi samemu sobie tego nie załatwi ale jednak nie jako działaność podstawowa wydaje mi się że jak zarobisz na kszta będzie sukces - zwłaszcza ze większość sprzedawców banerów robi całkiem ładne projekty za free
Witam! Mam nastepujacy problem..
Czy jeśli chce kupić od firmy towar i sprzedać go pózniej po wyższej cenie innej firmie/osobie to na jakich zasadach najlepiej to zrobic?? Czy wystapic jako posrednik czy rozpoczac DG? Jak rozwiazac kwestie bankową tak aby najpierw srodki wedrowały przez moje konto od finalnego kupujacego do producenta tak abym zostawił swoja marze na koncie. Wiem że zawsze kupuje sie towar w cenie brutto.. tylko dlaczego producent podaje mi cene netto i rowniez firma kupujaca chce by podac cene netto? Dużo w tym nieładu ale prosiłbym o jakieś rady.. Bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam
Prowadząc działalność Gospodarczą i będąc vatowcem nie interesuje nas ten vat i dla tego ceny podawane są netto ;-)
Ja sprzedaję drugiej firmie ceny netto Ja sprzedaję konsumentowi ceny brutto. Nie jestem wielkim znawcą ale chyba się nie mylę :-)
OK dzieki ;) A prosze jeszcze o pomoc w sprawie jak rozwiazac to posrednictwo?? Czy trzeba miec na to jakies papiery czy lepiej zalożyc DG ??
|
|