Witam!
Chciałbym pośredniczyć w sprzedaży towaru pomiędzy jego producentem i hurtownikiem zarazem a sklepami posiadającymi zezwolenie na sprzedaż alkoholu 4-18% (wino).
Proszę o możliwie wyczerpujące podpowiedzi (mogą być w postaci linków do stron zawierających przydatne informacje) dotyczące najlepszej formy takiej współpracy, tj. rodzaju działalności gospodarczej oraz wybór formy opodatkowania.
Ponieważ jestem obecnie zatrudniony w firmie na cały etat i niechciałbym chwilowo z tej pracy rezygnować, przynajmniej do momentu gdy uda mi się rozkręcić własną sieć sprzedaży, zastanawiam się czy rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej jest konieczne i opłacalne.
Może lepszym wyjściem jest umowa o pracę z tą hurtownią nawet na 1/4 etatu a rozliczenie na zasadzie prowizji od sprzedaży.Proszę też kogoś z podobnej branży o podpowiedź w jakiej wysokości prowizja może wchodzić w grę.
Nie mam doświadczenia w handlu a pomysł głównie opieram na możliwości stworzenia własnej sieci odbiorców w kilkunastu punktach sprzedaży na początek.
Jeśli czegoś istotnego nie dodałem postaram się to sprostować przy ewentualnych zapytaniach.
Dziekuję i Pozdrawiam