Witam;
Chciałbym zapytać Was jak to wygląda poszerzenie działalności gospodarczej o nowe pole? Z tego co wiem, nie ma znaczenia czy będę piekarzem i chce poszerzyć działalność o usługi remontowe, lecz jest jedno ale... i niestety nie znalazłem na to odpowiedzi.
Napisałem własną książkę (fundusze na druk są zbierane) i chce to wydać. Z punktu widzenia prawa nie można podpisać umowy z samym sobą, więc założenie wydawnictwa odpada, a jako, że tata prowadzi działalność gospodarczą (usługi leśne - zręb lasu, sadzenia drzewek i tego typu), chciałbym podpiąć się pod niego, bo wiąże się to z mniejszymi opłatami niż jeśli chciałbym otworzyć działalność wydawniczą sam (jeśli jestem w błędzie, proszę o otwarcie oczów).
Z tego tytułu tata musiał by poszerzyć działalność PKD w miejscu gdzie rejestrował firmę, jak wiem, lecz pytanie jest takie:
1. Z jakimi to opłatami się wiążę?
* czy jeśli tata poszerzy działalność o wydawniczą, to czy podatek mu wzrośnie na stałe? Tzn. czy będzie płacił większy podatek, bez względu na to czy jakaś książka się sprzeda, czy dopiero wtedy kiedy będą z tego jakiekolwiek zyski?
2. I czy jest możliwość podpisania umowy na której to tata (jako wydawca) uzyska 0% zysków za sprzedaż książki, a ja (jako autor) 100%?
* i czy to prawda, że muszę ponieść opłatę od zysku? I ile takich opłat jest
Mówiąc najkrócej jak się da, czy wie ktoś jak to wygląda ze strony prawa?
Czy jest na forum ktoś, kto mógłby powiedzieć mi, jak to wygląda na prawdę?