|
Potrzebna porada :) |
Potrzebna porada :)
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
W 2008 r. założyłam działalność, po czym po kilku miesiącach rozwiązałam ją przechodząc do Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości. Właśnie mija 2-gi rok mojej działalności w AIP, dlatego będę musiała się od nich odłączyć. Niestety, z tego co wiem, przez falstart z 2008 roku nie będą przysługiwały mi ulgi, np. niższy ZUS. Mam zamiar na najbliższe 3 lata podpiąć moją firmę pod działalność znajomego. Proszę o poradę, jak to legalnie przeprowadzić, aby po tym okresie bezpiecznie oddzielić się od niego bez ewentualnych roszczeń i rozpocząć samodzielną działalność? Z góry dziękuję za pomoc :)
Skonsultuj to z ludźmi z AIP. Chyba powinni Ci pomóc, prawda?
Czy mogę "przekazać" moją działalność koledze i po 3 latach "odebrać" ją dla siebie lub wejsc z nim w spółkę? Jak nazywa się takie rozwiązanie i jak to zrobić, aby uniknąć zbędnych niespodzianek i rozczarowań za 3 lata?
AIP nie są jedynymi inkubatorami w kraju. Poszukaj, napewno znajdziesz inne. Działają przy parkach technologicznych, uczelniach, fundacjach wspierających przedsiębiorczość.
Kiedyś na jakimś spotkaniu słyszałem o sytuacji, że osoba nie straciła prawa do ulgi pomimo założenia działalności, ale nie miała żadnych klientów/przychodów i chyba nic nie kupiła "na firmę" - możesz podrążyć temat. Właściwie "ulga" to tylko z nazwy - po prostu państwo wspaniałomyślnie pozwala Ci nie odkładać na emeryturę w tym czasie (2 lata) nazywając to "preferencyjnymi warunkami".
Żeby płacic niższy zus musi upłynąć 5 lat od ostatnio prowadzonej działalności.
Czy mogę "przekazać" moją działalność koledze i po 3 latach "odebrać" ją dla siebie lub wejsc z nim w spółkę? Jak nazywa się takie rozwiązanie i jak to zrobić, aby uniknąć zbędnych niespodzianek i rozczarowań za 3 lata?
Słuchaj, z takim rozwiązaniem zawsze możesz mieć niespodzianki lub rozczarowania. Jeżeli nie wyszłaś jeszcze z AIP to skontaktuj to z prawnikiem. Nie ma nazwy takiego rozwiązania, ponieważ ono nigdzie nie jest ujęte. Ludzie sami sobie to wymyślili, żeby ominąć przepisy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Potrzebna porada :)": - Potrzebna porada - informacja - porada pilnie potrzebna. - Kredyt potrzebna porada - Biznes - porada prawna potrzebna - Komornik [potrzebna fachowa porada]
• Strona 1 z 1
|
|