|
Potrzebuje informacji na temat Biura Rachunkowego. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jeśli ktoś wie coś na ten temat bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję:)
Ale ... jakiej informacji?
Jak zalozyć, jakie nalezy posiadac uprawnienia aby móc prowadzic BR czy może szukasz biura rachunkowego aby zajął się rozliczeniami podatkowymi twojej DG?
musisz mieć certyfikat wydany przez ministra finansów ukończoną odpowiednią szkołę mięć odpowiednie doświadczenie i staż
Jeśli chodzi o zasady prowadzenia biura rachunkowego polecam dzisiejsze (23.X.2006) wydanie Gazety Prawnej nr 206(1824). W roździale podatki na str. 15 jest obszerny opis tego zagadnienia (jakie uprawnienia, jak wyglądają egzaminy, certyfikaty i opłaty za testy)a dla ciekawskich w dziale ww. gazety "rachunkowoś interwencje" cennik usług biur z województwa kujawsko pomorskiego. Gazeta zapowiada, że więcej o cenach również w wydaniu w środe tj. 25.X.2006. :wink:
Do przowadzenia Biura rachunkowego potrzebna jest licencja ale jak to w Polsce wszystko można ominąć :lol: Wystarczy że w nazwie będziesz miał nie "rachunkowe" a "podatkowe" które de facto zajmuje się tym samym i już żadna licencja nie jest potrzebna. :wink:
I tu bym się kłóciła bo z tego co mi wiadomo i podatkowe i rachunkowe musi mieć licencję i z moich żródeł wiem że właśnie podatkowe ma bardziej zostrzone przepisy, wględem podatków i doradztwa podatkowego.
Jestem księgowym i jakiś czas temu chciałem takie biuro otworzyć. Taką informację mi podano w urzędzie.
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=75&id=11306
[ Dodano: Pon Paź 23, 2006 9:54 am ] a to mały skrót o doradztwie podatkowym http://www.infor.pl/podatki/przepisy-pr ... kowym.html
Pozwolę sobie i w tym poście skorygować "rewelacje" Darka co do kwesti nazewnictwa firmy i posiadania lub nie tzw. licencji na prowadzenia biura rachunkowego. Oczywiście nazwa tutaj nie ma znaczenia za to ma znaczenie rozporządzenie określające kto może usługowo prowadzić księgi podatkowe: m.in. osoby posiadające certyfikat księgowy (wydany na podstawie tego rozporządzenia - dużą przeszkodą jest posiadanie praktyki w pełnej księgowości przez 2 lub 3 lata) lub doradzcy podatkowi (nie muszą mieć certyfikatu). Dodam że prowadzenie usługowe księg podatkowych bez uprawnien jest karalne. Więcej na ten temat na stronie ministerstwa finansów.
|
|