|
Powiązania z innymi firmami a wizerunek Twojej firmy |
Powiązania z innymi firmami a wizerunek Twojej firmy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
Witam. Mam do Was wszystkich pytanie, co sądzicie o tym, aby na portalu ogłoszeniowym utworzyć taką funkcję, podobną jak na FB, że firmy mogą zapraszać siebie do znajomych, a potencjalny klient, który wchodzi na stronę widzi powiązania (znajomości) firmy, od której chce kupić jakiś produkt. Jak myślicie, czy fakt, że firma ma w znajomych inną firmę (od której np. już coś kupiliśmy i byliśmy zadowoleni z jej usług), wpłynie na wzrost pozytywnego wizerunku firmy? Chcemy stworzyć taką funkcję na Ryder. pl. Zapraszam do dyskusji.
Może wpłynąć na wiarygodność, choć wydaje mi się że w raczej małym stopniu.
Myślę, że takie powiązania znacznie wpływają na wiarygodność firmy. Wyobraź sobie, że kupiłeś coś od firmy X, byłeś zadowolony z tego produktu. Po niedługim czasie szukasz innego produktu, zauważasz, że firma Y ma w swoich "znajomych" firmę X, tą firmę, z której usług byłeś zadowolony. Czy to nie zachęci Ciebie do kupienia produktu od firmy Y? Z drugiej strony, wydaje mi się, że taka funkcja również ułatwia kontakty pomiędzy firmami. Jakie jest Wasze zdanie?
Każdy kij ma dwa końce - jak słusznie zauważyłaś, makowka, zadowolony z danej firmy klient z pewnością chętnie przejrzy ofertę innej, powiązanej z nią. A co będzie, kiedy wśród Twoich znajomych firm pojawi się czarna owca, wpływając negatywnie nie tylko na wizerunek Twojej, ale i innych firm?
Fakt Tomaszu, masz rację. Firma, która negatywnie kojarzy się klientom może popsuć wizerunek firmy, która posiada ją w kontaktach. Aczkolwiek zawsze można stworzyć możliwość usunięcia takiej firmy z kontaktów (jak na FB:)). Albo pozwolić firmom decydować czy takie powiązania z innymi firmami chcą ukazywać, czy też nie. Wtedy taka funkcja miałaby tylko na celu ułatwić kontakty z firmami, z którymi współpracujemy.
Zgadza się, takie rozwiązanie także jest możliwe. Ale to zmusza Cię do stałego kontrolowania zaprzyjaźnionych firm pod kątem PR, a w razie wtopy działać trzeba szybko, bo w Internecie nic nie ginie. Może lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie czegoś również rodem z FB - możliwości "polubienia" danej firmy przez użytkowników Twojego portalu. Następnie na podstawie głosów stworzyłabyś ranking firm polecanych przez klientów, coś w takim stylu jak np. lista najbardziej popularnych firm w branży na ranking mlm. Albo skorzystać z metod stosowanych przez księgarnie internetowe, typu: "Ci, którzy kupili tę książkę kupili także..." - u Ciebie wyglądałoby to tak: "Ci, którzy skorzystali z usług firmy X wybrali także ofertę firmy Y". Co o tym sądzisz?
Co do polubień, wcześniej mieliśmy opcję "rekomendacje", zasada była podobna. Zmieniliśmy tą opcję na "opinie", ponieważ z tego co zauważyliśmy, opinie innych Użytkowników bardziej wpływają na decyzję o zakupie. Co do rozwiązania księgarni internetowych, które podsunąłeś, rzeczywiście coś takiego jest i sama na to zwróciłam kiedyś uwagę i pomysł jest rzeczywiście bardzo ciekawy, często lubimy spojrzeć na to, co jeszcze kupił klient, który był przed nami;) kwestia warta do rozpatrzenia. Natomiast kontakty z innymi firmami byłyby prywatne i nikt inny nie mógłby tego zobaczyć, a taka opcja ułatwiłaby jedynie wymianę informacji między tymi firmami.
Nie chcę się czepiać albo tym bardziej być niemiły, ale spójrz na dwa cytaty z Twoich wypowiedzi:
"Mam do Was wszystkich pytanie, co sądzicie o tym, aby na portalu ogłoszeniowym utworzyć taką funkcję, podobną jak na FB, że firmy mogą zapraszać siebie do znajomych, a potencjalny klient, który wchodzi na stronę widzi powiązania (znajomości) firmy, od której chce kupić jakiś produkt" oraz: "Natomiast kontakty z innymi firmami byłyby prywatne i nikt inny nie mógłby tego zobaczyć, a taka opcja ułatwiłaby jedynie wymianę informacji między tymi firmami." Przyznam, że przestałem rozumieć, o co pytasz. To w końcu klient ma widzieć firmy i ich powiązania, czy nie? Bo wewnętrzny system obiegu informacji pomiędzy konkretnymi firmami faktycznie nie musi, i zwykle nie jest jawny.
Z jednej strony z pewnością posiadanie w swoich "znajomych" firm renomowanych, znanych i lubianych wpływa na postrzeganie naszej firmy więc myślę, że wiele małych firm będzie szukało słońca przy innych większych i bardziej znanych.
Z drugiej strony potworzą się kółka wzajemnej adoracji...
Tomaszu, pytałam na początku czy jawne powiązania z innymi firmami wpłyną pozytywnie na wizerunek firmy - czyli w pierwszym założeniu kontakty miały spełniać funkcję poprawy wiarygodności firmy. Po dyskusji z Tobą, doszłam do wniosku, że miałeś rację - kij ma dwa końce, więc powiązania z innymi firmami mogą wpływać zarówno negatywnie jak i pozytywnie na wizerunek firmy. Dlatego też wpadłam na pomysł, aby "zapraszanie do znajomych" innych firm miało na celu tylko ułatwić kontakty między tymi firmami, które ze sobą współpracują i żeby nie były jawne. Rzeczywiście moja wypowiedź mogła się wydawać nieco zawiła. Teraz jest już wszystko w miarę jasne?;)
Myślę, że kółka wzajemnej adoracji zawsze będą istniały, wiele firm partnersko współpracuje z innymi i tego nie da się wykluczyć. Dzięki temu firmy mogą wspierać siebie nawzajem w swoich działaniach i czerpać z tego profity.
Teraz jest już jasne :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Powiązania z innymi firmami a wizerunek Twojej firmy": - Tanapta... odświeżymy wizerunek Twojej firmy! - Zbuduję wizerunek Twojej firmy, usługi w Internecie! - Wizerunek Twojej Firmy w sieci – strony internetowe ,wizytów - Nawiązywanie kontaktu z innymi firmami - wizerunek firmy
• Strona 1 z 1
|
|