|
Powrót z urlopu macierzyńskiego |
Powrót z urlopu macierzyńskiego
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Praca
‹ Praca
Autor
Wiadomość
Witam, jestem pracodawcą w małej firmie. Mój pracownik do niedawna przebywał na urlopie macierzyńskim. W chwili obecnej przebywa na urlopie wypoczynkowym (łącznie za 2010 i 2011 r.) do początku lipca. W czasie ostatniej rozmowy poinformował mnie, że jednak nie wróci do pracy w czasie wakacji, ponieważ nie ma co zrobić z dziećmi. Podejrzewam, że chce iść na urlop wychowawczy w tym czasie i wrócić do pracy na początku września. Czy są jakieś przepisy, które mówią co w tej sytuacji mogę zrobić jako pracodawca? Czy mam prawo nie zgodzić się na tak krótki urlop wychowawczy? Sytuacja dla mnie jest trudna, ponieważ zatrudniam tylko jednego pracownika biurowego, obecny ma umowę do końca czerwca. Czy mam prawo do tego, żeby sugerować przedłużenie tego urlopu do pół roku powracającemu pracownikowi? Boje się tego, że zostanę bez pracownika w okresie wakacji, zwłaszcza, że mój obecny pracownik może się nie zgodzić na "takie 1,5 miesięczne" przedłużenie jego umowy. Proszę o radę jak rozwiązać ten problem. Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Powrót z urlopu macierzyńskiego": - zwolnienie lekarskie w czasie urlopu postojowego - Domki letniskowe, turyści, miejsce do wypoczynku i urlopu - Umowa o pracę a prawo do urlopu?! prosze o fachowa poradę. - powrot do Polski i... - Powrót do handlu!!
• Strona 1 z 1
|
|