mogę zaproponować skuteczne pozycjonowanie w Google, z gwarancja efektu w ciagu 3 miesięcy,
szczegóły na prv
|
Pozycjonowanie - jak długo czeka się na wyniki? - strona 2 |
Pozycjonowanie - jak długo czeka się na wyniki?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
mogę zaproponować skuteczne pozycjonowanie w Google, z gwarancja efektu w ciagu 3 miesięcy,
szczegóły na prv
Jest kilka rzeczy, po jakich można łatwo i szybko sprawdzić, czy dana agencja interaktywna działa profesjonalnie, czy też dopiero się uczy. Świadomie piszę "agencja interaktywna", gdyż absolutnie nie polecam oddawania pozycjonowania w ręce niesprawdzonych osób, gdyż może to skończyć się w skrajnych przypadkach wypadnięciem strony z zasobów wyszukiwarki. Podaję więc dwa sposoby:
1. Sprawdzamy, czy dana agencja blokuje pozycjonowanie na frazy negatywne. Jak to się robi? Bardzo prosto- mamy dwa warianty: w pierwszym sprawdzamy samą agencję, wpisując frazę "najgorsza agencja interaktywna w ...". Jeśli strona wybranej przez nas agencji pojawi się na liście, to znaczy, że nie blokują pozycjonowania na frazy negatywne. Ale można jeszcze dać im szansę, gdyż czasami "szewc bez butów chodzi". Dlatego bierzemy na tapetę ich klientów- powiedzmy, że jest to restauracja chińska. A więc wpisujemy: "najgorsza restauracja chińska w ...". I jeśli znów pojawi się strona klienta, to powinna się nam zapalić czerwona lampka. Uwaga! Nie chodzi tu o strony z przeróżnymi komentarzami (np. lokalne fora czy serwisy) ale o pojawianie się strony firmowej w wyszukiwarce w odpowiedzi na takie frazy. 2. Jeśli jednak chcemy dać tej agencji mimo wszystko szansę, to prosimy ją o listę black seo, czyli wszelkich technik zakazanych (na ten moment, gdyż tutaj zasady bardzo dynamicznie się zmieniają!) których zobowiązują się nie stosować w pozycjonowaniu do czasu, aż nie staną się one dostępne. Dobra agencja jest na bieżąco i wie, co można stosować dziś, a co może sprowadzić kłopoty. Jeśli nie chcą wysłać takiej listy albo kręcą, to znaczy, że albo są niekompetentni, albo sami stosują niedozwolone przez Google techniki, ryzykując spadek strony klientów w wyszukiwarkach (stąd być może 5-6 strona wyników po roku pozycjonowania). Są jeszcze inne sposoby, ale wszystkiego nie będę zdradzał, gdyż to szkodziłoby moim interesom:) Ale nie-specjaliście tyle powinno wystarczyć. Piszę to w trosce o rynek, gdyż jeśli coraz więcej osób będzie sobie cenić jakość, to niekompetentne podmioty znikną z czasem z rynku i nie będą go psuć.
Witam
Chciałbym ci dać pewną wskazówkę odnośnie pozycjonowania. Po pierwsze wpisz w wyszukiwarkę pozycjonowanie i pierwsze wyniki to firmy którym teoretycznie warto zaufać. Warto jeszcze sprawdzić jak długo istnieją na rynku i czy mają opinie klientów. A druga sprawa nie bierz się za pozycjonowanie jeśli najpierw nie przetestujesz słów kluczowych. Załóż konto w google AdWords i zacznij promować stronę na różne słowa kluczowe. Badaj wyniki treści reklamy itd. gdy zbierzesz grupę 5 najlepszych słów kluczowych na które masz nie największą liczbę wejść ale największą sprzedaż to wtedy oddaj te słowa do pozycjonowania jakiejś firmie a na te gdzie masz dużo wejść reklamuj się w AdWords ponieważ i tak zaczniesz płacić mniej ze względu na wysoką klikalność wtedy masz dobre rozwiązanie i ruch z dwóch źródeł a zaoszczędzisz na słowach kluczowych. Na słowa, które sprzedają będziesz w wyszukiwarce się pozycjonować a słowa, które sprowadzają duży ruch będziesz płacić google. Oczywiście są też inne formy promocji ale tutaj poruszyłem temat jakby związany z tematem pozycjonowania. Pozdrawiam Hubert Dudek
Za przeproszeniem - albo nie masz pojęcia o środowisku SEO albo reklamujesz bardzo perfidnie swoją firmę. Żeby nie być gołosłownym: Fraza kluczowa "Pozycjonowanie" to najgorsze z możliwych słów kluczowych ze względu na to iż wszyscy samozwańczy SEOwcy testują na niej wszelkie black hatowe metody czyli bawią się w masowe spamowanie linkami - często bez znajomości podstawy rozłożenia LpT. Co do strony miniszafa: - pierwsze co rzuciło mi się w oczy to brak przyjaznych linków, co to znaczy? Wchodząc np. na promocję mam taki adres: search/?p=promotions&mode=p - ta część to jest sieka, tu powinien widnieć wyraz "promocje", tak samo wchodząc na dowolny produkt product/Bluza-dresowa-Lama-Baby-r-86/?id=91 - nie powinno to tak wyglądać - wszystkie linki prowadzące do innych stron powinny być obłożone atrybutem "nofollow" - nie oddawaj mocy własnej strony innym takie drobne, dwie wskazówki co do optymalizacji sklepu. Co się tyczy natomiast samego pozycjonowania: - strona pozycjonowana jest na 10 fraz kluczowych z 393 linków rozmieszczonych pomiędzy 37 domenami - najmocniej linkowaną frazą jest "ubranka dla dzieci" (34 linki z 16 domen). Dla porównania strona firmy agugu która zamyka Top10 na to słowo kluczowe ma 50 fraz kluczowych z 3975 linków rozmieszczonych pomiędzy 131 domenami choć na samą frazę "ubranka dla dzieci" ma 25 linków z 15 domen (mniej niż Ty). Dlaczego zatem jest wyżej? Po pierwsze 3975 linków łącznie, po drugie - linki prowadzące do niej na frazę "ubranka dla dzieci" idą z lepszej jakości źródeł. - brak konsekwencji w działaniach pozycjonerskich - Twoja strona zebrała bardzo duży przyrost linków w kwietniu w 2011 jednak już w sierpniu zaprzestano jakichkolwiek ruchów (zerowy przyrost) i ten stan rzeczy trwa do dziś - zmień firmę pozycjonującą! Moja rada? Zadzwoń do agencji interaktywnej która ma odział zajmujący się pozycjonowaniem (scareface ma tu zupełną rację) powiedz jak wygląda sytuacja. Porządna firma powie ci od razu, że frazy które wybrałaś są zbyt konkurencyjne i chęć wybicia się na nie będzie cię dużo kosztować i zaproponuje lepsze, łatwiejsze w wypchnięciu a przynoszące nawet większy efekt. Mogą również zaproponować pozycjonowanie "długim ogonem" jeśli mają skonstruowane mocne zaplecze - jeśli nie zaproponują sama spytaj się o taką możliwość. Sprawdź kilka firm, wybierz najlepszą ofertę.
Witam Widzę, że kolega ma większe doświadczenie w tym temacie. Fajnie, że odpisałeś podając konkrety. Co do twojego cytatu na temat mojej odpowiedzi. Nie wiem czy zauważyłeś ale napisałem, że to są firmy którym "teoretycznie warto zaufać" i napisałem, że warto sprawdzić jeszcze inne kwestie jak czas istnienia czy opinie w sieci na ich temat. Nie reklamuję żadnej firmy a jedynie staram się być obecny na forach gdzie często można znaleźć mnóstwo ciekawych rozwiązań i tematów do artykułów. To tak tylko w formie wyjaśnienia. Co do mojej odpowiedzi bardziej ona tyczyła się testowania słów kluczowych poprzez AdWords niż samego szukania firm. To znam z doświadczenia. Co do firm odpisałem najprostszą metodę szukania firmy pozycjonującej gdy nie wiemy jak zrobić to samemu. Nie podałem odpowiedzi, że pierwsze wyniki to pewniaki. Jasno zasugerowałem, że warto takie firmy sprawdzić. Co do prazy "pozycjonowanie" osobiście nie zajmuje się technikami pozycjonowania a firm szukał bym w pierwszej kolejności taką metodą. Sam korzystam z innych form promocji a strony pozycjonują się w zasadzie same. Nie jestem też zwolennikiem technik pozycjonowania bo z google to nie taki prosty temat. Każda technika, która działa sztucznie aby wypromować stronę prędzej czy później przestanie działać w google i znów trzeba płacić firmom za pozycjonowanie. Jest kilka osób zajmujących się marketingiem sieciowym, które jasno mówią, że nie pozycjonują swoich stron sztucznie a jedynie umieszczają wartościowe treści na wartościowych stronach a pozycjonowanie odbywa się naturalnie. I nawet na konkurencyjne frazy udaje się się często znaleźć w pierwszej trójce to pozwala zaoszczędzić na firmach, które zajmują się pozycjonowaniem. To dobry i drogi rynek więc firmy pozycjonerskie zawsze będą sugerowały, że pozycjonowanie jest potrzebne. W rzeczywistości wystarczy iść łeb w łeb z polityką google czyli dostarczać wartościowe, użyteczne i unikalne treści użytkownikom. Z mojej strony to wszystko co chciałbym dodać w tym temacie. Pozdrawiam Hubert Dudek
Witam serdecznie i bardzo chętnie wejdę w polemikę - trochę będzie offtopickowo ale może ktoś się czegoś nauczy.
Fakt, nie zauważyłem - odebrałem tę wiadomość jako proponowane rozwiązanie wybrania najlepszej firmy pozycjonującej. Tutaj chciałbym wytłumaczyć co powoduje wybijanie się stron na dane frazy i jak ta metoda jest naginana przez firmy/osoby pozycjonujące się chociażby na to słowo kluczowe - myślę że jest to na tyle konieczne aby każdy miał świadomość że pewne metody świadczą o braku profesjonalizmu niektórych firm: Jest kilka czynników związanych z przełożeniem frazy kluczowej na wynik wyszukań w Googlach - pierwszy: to jej obecność na stronie. To chyba nie powinno dziwić że słowo kluczowe musi pojawiać się w treści strony czyli w jej kontencie *, powinny również znaleźć się w meta tagach - oczywiście ich ilość w granicach rozsądku. Te działania są nazywane optymalizacją strony pod kontem słów kluczowych i są pierwszym krokiem w działaniach SEO. Zasadniczo tyle by wystarczyło i gdyby tak faktycznie było to na daną frazę otrzymywalibyśmy listę stron z nimi związanymi, tylko pytanie - w jakiej kolejności by się one wyświetlały? Tutaj dochodzimy do tego w jaki sposób działa algorytm Googli o który od samego początku opiera się metodyka wyszukiwania **. Wracając jednak do tematu - drugim i najważniejszych czynnikiem wpływającym na pozycje strony w wynikach wyszukania jest ilość linków które do tej strony prowadzą na dane słowo kluczowe. Co to znaczy "na dane słowo kluczowe"? To znaczy że link jest pod niego 'podpięty' - to forum np. podpina linki pod wybrane frazy jak chociażby pod słowo praca :) To jest informacja dla algorytmu, że ma wiązać to słowo z tym linkiem przy jego wyszukaniu - ot, cała tajemnica przypisywania fraz kluczowych. Jednak link linkowi równy nie jest stąd czasem mniejsza ich ilość z lepszych źródeł jest bardziej efektywna niż większa z gorszych. Oszacowanie czy źródło należy do lepszych czy gorszych to działka SEOwców - nie twierdzę że nie da się tego wykonać na własną rękę bo się da, tylko pochłania to czas i pracę jaką należy w nią włożyć. Pozycjonerzy w agencjach interaktywnych bazują na wiedzy i zdobytym już doświadczeniu. Poza tym mają już sprawdzone źródła albo mogą je zbudować na potrzeby projektu. Budowanie nowego źródła dobrych linków to jeden z wyznaczników określających profesjonalizm firmy parającej się pozycjonowaniem - wynika to przede wszystkim z tego iż takie źródło w postaci strony, portalu czy serwisu ma za zadanie dostarczać wysokiej jakości treść (czyli firma inwestuje w copywriterów) przy jednoczesnym linkowaniu klienta. Ważne jest aby jego pozycja w internecie rosła naturalnie a wiemy że to wymaga czasu - i to jest niestety broń obusieczna gdyż zleceniodawca nie chce czekać na efekt 'naście' miesięcy i wymusza na usługodawcy działania black hatowe czyli sztuczne pozycjonowanie źródła co w efekcie daje lepsze wyniki dla klienta. Dlatego wiele firm SEO już na starcie zakłada że nie będzie budować takich źródeł i poprzestanie na masowym dodawaniu linków wszędzie gdzie się da. Te spamerskie metody są efektywne na krótką metę jednak ze względu na mały koszt pracy są bardzo tanie. To przyciąga klienta i umniejsza profesjonalizmowi całej branży. Dlaczego unikać firm które są w Top10 na frazę "pozycjonowanie"? - załóżmy że pierwszą 10 mają filmy które to mają odpowiednia 10, 9, 8, 7...itd. linków polecających - nowa firma, żeby pojawić się w Top10 na 1 miejscu musiałaby być linkowana z 11 miejsc o tej samej jakości. Bierzmy pod uwagę jednak że ta "wspaniała dziesiątka" nie spoczywa na laurach i także walczy między sobą o pozycje zdobywając kolejne linki dlatego 'nowa' musi zdobywać ich jeszcze więcej. Co natomiast gdy miejsce w Top10 nie walczy 11 firm a hmm...100? No i ostatecznie co jeśli nie będziemy mówić o 10, 100 czy 1000 linkach a o dziesiątkach tysięcy? Jak bardzo nowa strona musi spamować linkami żeby przebić się do pierwszej strony wyszukania w Googlach zaczynając od zera? Gdybyś teraz miał powierzyć takiej firmie pozycjonowanie swojej strony to czy uwierzyłbyś w ich zapewnienia, że nie użyją tych samych metod do wypozycjonowania Ciebie? ;) Jeżeli miałbym coś sugerować to przede wszystkim inaczej zapytać google: [jakie] pozycjonowanie [czego?] [geolokalizacja] [metoda] - na przykładzie strony o której jest temat: efektywne pozycjonowanie sklepu internetowego Gdynia długi ogon - czym bardziej rozbudowane zapytanie tym bardziej sprecyzowane potrzeby i tym trafniejsze wyniki. Na obecną chwilę pozwolę sobie zakończyć i odniosę się do reszty wypowiedzi w późniejszych godzinach. Pozdrawiam ----------------------------------------------------------------------- * - są przypadki niektórych stron pozycjonujących się na słowa nie związane w ogóle z ich branżą i nie występujące na stronie - po co to robią? może że jeśli na popularną frazę pojawią się w Top10 wyszukań to ktoś wejdzie i zyskają nowego klienta - taka sytuacja może mieć miejsce ale to raczej przypadek niż "sprawdzona, działająca technika". ** - Mianowicie, pewnego razu dwóch studentów wpadło na pomysł "katalogowania" stron w internecie w bardzo nowatorski sposób (tak swoją drogą nie wiem ile osób pamięta jeszcze te czasy gdy o nowych adresach można było dowiedzieć się jedynie z prasy tematycznej albo drogą usta-usta) - postanowili, iż o tym która strona wyświetli się najwyżej będzie decydować to ile innych źródeł ją poleca. Zawierzyli oni użytkownikom for i list dyskusyjnych którzy w swoich wypowiedziach umieszczali linki do miejsc przez nich polecanych. Ich ilość była zliczana i na tej podstawie dana strona pojawiała się wyżej niż inna. Od tamtego czasu algorytm został bardzo mocno rozwinięty i ciągle ulepszany, ponadto jest tajny dlatego wszystkie działania pozycjonerskie opierają się na skuteczności dotychczas użytych metod.
w poprzedniej firmie w której pracowałam po ok 3 miesiącach strona widniała w pierwszej trójce googl'a i do tej pory utrzymuje się na pierwszej stronie (minęły 2 lata). Wiem że w umowie był zapis o tym, że jak firma się nie sprawdzi to zwracają koszta.
Witam serdecznie,
Widzę osoby wypowiadające się mają ogromną wiedzę na temat pozycjonowania. Ja niestety jej nie mam stąd moje pytanie i prośba o przeanalizowanie mojej strony www kamilameble pl Proszę także o informację czy podlinkowanie na forach (w moim przypadku meblowych) ma dużą wartość i warto tracić na to czas? W jaki sposób mógłbym jeszcze pozycjonować swój e-sklep? Prowadzę także blog dotyczący ergonomii krzeseł biurowych: kamilameble_blogspot_com Czy idę w dobrym kierunku? W oczekiwaniu na odpowiedź, Pozdrawiam serdecznie, Daniel Kamila Meble
co do bloga ważne żebyś dobrze tagował wpisy, google dobrze pozycjonyje swoje produkty ;)
linkowanie na forach jeżeli nie będzie nachalne (spam) to nie zaszkodzi a zawsze jest to forma reklamy a dobrze zrobiona jest skuteczna
proszę pamiętać, że kluczowym czynnikiem przy ustalania Page ranku jest wiek domeny. Nieważne jak wiele linków zewnętrznych wskazuje na Twoją stronę, jeżeli Twoja domena powstała niedawno to będzie "blokować" zwiększenie Page ranku, który z kolei znacznie wpływa na Twoją pozycje w wyszukiwaniu w googlu. Ponadto każda z fraz ma swoją "konkurencyjność", stąd niektóre frazy pozycjonuje się łatwiej, a niektóre, przy takim samym nakładzie, dużo trudniej. Polecam wyszukać "Google Keyword Tool" gdzie można analizować koszty różnych fraz gdy pozycjonujemy sie pod Adwordsem, ale jest to również jakaś miara gdy pozycjonujemy się "normalnie".
Co Ty nie powiesz. Jakoś w lutym kupiłem domenę, która pod dwóch tygodniach miała już PR1 i w ogóle nie była linkowana. Sam się dziwie, ale taki dostała PR i ma go do dzisiaj, chociaż ma dopiero 3 miesiące. Strach pomyśleć jaki PR osiągnie przy następnej aktualizacji. ;) Także wiek nic wspólnego, nie ma z PR
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pozycjonowanie - jak długo czeka się na wyniki? - strona 2": - jak długo się czeka na wieści z UP - Wyniki na komórke - Wstępne wyniki sekcji gen. Sikorskiego - Wyniki badań ecommerce 2009 - dobre wyniki w google.pl i mozliwosci ich wykorzystania
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|