|
Pozystaknie funduszy ZPORR 2.5 |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam, jestem osobą pracującą. Chcialbym otworzyc dodatkowo dzialalność gospodarczą. Czy mogę ubiegać sie o dofinansowanie ZPORR 2.5? W jaki sposób można pozyskać te środki? Gdzie powinienem się udać (do jakiego urzędu w województwie łódzkim), żeby dowiedzieć się czegoś wiecej na ten temat. Czy są jeszcze środki unijne na ten program?
Jak najbardziej. Jeżeli nie prowadziłęś firmy po 1 stycznia 2004 roku.
Praktycznie już nigdzie nie ma. Masz jednak to ogromne szczęście, że jesteś z łódzkiego a tam dopiero co został zakończony konkurs na realizację projektów z 2.5. W połowie kwietnia powinny być wyniki i wtedy będzie wiadomo kto będzie zajmował się szkoleniem przyszłych przedsiębiorców i rozdawał im środki. Możesz więc spokojnie poczekać i obserwować rozwój sytuacji :-)
Prosze mi jeszcze powiedziec jak wyglada caly proces przez ktory trzeba przejsc zeby dostac to dofinansowanie i gdzie zglosic chec wziecia udzialu w ZPORR 2.5? Czy najpierw trzeba zrobic biznesplan? Slyszalem tez, ze trzeba najpierw przejsc jakies szkloenie, czy to prawda? Jak dlugo trwa caly proces?
Jeszcze jedno pytanie. Czy dzialanie 2.5 nie wyklucza dzialalnosci na podstawie umowy franczyzowej?
Proces w skrócie wygląda tak: 1. Trzeba zgłosić się do programu. W zalezności od Beneficjenta jest to po prostu wypełnienie prostego formularza osobowego lub też skomplikowany proces aplikowania z formularzami rozbudowanymi praktycznie jak biznes plany oraz rozmowami rekrutacyjnymi. 2. Po zakwalifikowaniu się rozpoczynamy szkolenie. Szkolenia odbywają się zazwyczaj w tradycyjnej formie choć bywają także na zasadzie e-learinigu. 3. Po szkoleniu pracowuje się biznes plan, który jest oceniany prze Beneficjenta. Ocena Beneficjenta jest kluczowa bo praktycznie to on decyduje kto otrzyma dotację. 4. Jeżeli nasz biznes plan zostanie zatwierdzony zakładamy działalność gospodarczą. 5. Po założeniu działalności składamy u Beneficjenta wniosek o dotację (jednym z załączników do wniosku jest biznes plan). 6. Beneficjent przekazuje nasz wniosek do Instytucji Wdrażającej w której zbiera się Komisja Oceny Projektów i ocenia nasz wniosek. 7. Po pozytywnej ocenie wydanej przez KOP podpisujemy umowę o dofinansowanie z Beneficjentem. Musimy podpisać weksel jako zabezpieczenie dotacji. 8. Otrzymujemy 80% wnioskowanej kwoty. 9. Musimy zrealizować wszystkie wydatki zapisane w biznesplanie. Po zakończeniu zakupów zgłaszamy się do Beneficjenta wraz z dokumentami księgowymi. 10. Beneficjent sprawdza poprawność dokumentów oraz przychodzi do nas na kontrolę sprawdzić czy faktycznie dokonaliśmy zakupów. 11. Jeżeli kontrola wypadnie pomyślnie dostajemy nasz weksel i pozostałe 20% wnioskowanej dotacji. Cały proces od zgłoszenia do otrzymania pierwszej raty dotacji może trwać od 2,5 miesiąca przy szkoleniach e-learinigowych do nawet 8-9 miesięcy przy szkoleniach tradycyjnych. Realny czas to 5-6 miesięcy.
Witam. Ja rowniez bylabym zainteresowana takim dofinasowaniem. Czy mogę się o nie ubiegać ? Mieszkam w Bytomiu...jestem osoba pracującą, nie prowadziłam działalności po 1 maja 2004. Gdzie powinnam się udać, żeby dowiedzieć się czegoś wiecej na ten temat, czy w woj. śląskim są jeszcze takie dofinansowania?
pozdrawiam
Witam!
Mam pytanie do Pana Wojciecha. Jestem studentem dziennym najlepszej uczelni ekonomicznej w Polsce. Zastanawiam się, czy ta kwestia była by w ogóle brana pod uwagę podczas rozpatrywania wniosku? Jaka jest maksymalna wysokość dotacji?
Nie ma znaczenia czy jestes studentem dziennym najlepszej uczelni ekonomicznej w Polsce (SGH) czy tez najgorszej (nie pokusze sie o wymienienie). Biora pod uwage ze studiujesz , masz ponizej 25 lat i takie osoby sa NIBY preferowane, ale jak jest do konca to niewiadomo. Maksymalna kwota dotacji do 400 000 EUR w ciagu 4-5 lat (jakos tak)
Z tym się zgodzę.
W 2.5 priorytetowo traktowane są osoby do 25 roku życia, niekoniecznie studiujące. Dostają więcej punktów przy ocenie i tyle.
Myślę, że chodziło o kwotę dotacji na rozpoczęcie działalności :-) Jest to 20 000 PLN + 700 PLN co miesiąc przez pół roku z możliwością przedłużenia o kolejne pół.
|
|