Witam.
moje pytanie dotyczy głownie sp. mieszkaniowych. rozchodzi mi sie czy pojęcia wkładów i udziałów w spółdzielniach są pojęciami tożsamymi. a jeżeli nie to na czym polega ta różnica.
z góry dziekuje za odpiwedź.
|
Pr. Spółdzielcze - wkłady a udziały? |
Pr. Spółdzielcze - wkłady a udziały?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam.
moje pytanie dotyczy głownie sp. mieszkaniowych. rozchodzi mi sie czy pojęcia wkładów i udziałów w spółdzielniach są pojęciami tożsamymi. a jeżeli nie to na czym polega ta różnica. z góry dziekuje za odpiwedź.
Wkład to wkład budowlany - np na budowę bloku lub innej nieruchomości. Natomiast udział to udział w spółdzielni po nabyciu którego stajesz się członkiem spółdzielni.
dziekuje za odpowiedź. ale czy one są wyrażane kwotowo? kto i ile ma udzialów i wkładów w danej spółdzielni. i jak się ma ewentualna egzekucja z tych udziłałow i wkładów. czy jest możliwe zajęcie udziałow i wkładów przez komornika.
Aby móc odpowiedzieć na pytanie czy jest możliwość zajęcia muszę wiedzieć jaki typ nieruchomości a raczej tytuł prawny do jego dysponowania posiadasz. Jesli jest to lokal spółdzielczo-lokatorski to nie podlega zajęciu.
oczywiście chodzi o spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i możliwość zajęcia udziałów i wkładów. jak wiadomo udziały są zwracane członkowi po zdaniu i opuszczeniu mieszkania. a jak jest z wkładami. czy mozliwa jest egzekucja z udziałów i wkładów gdy nadal jest się członkiem i mieszka w mieszkaniu którego dotyczą udziłay i wkłady?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|