|
Praca a działalność gospodarcza - strona 2 |
Praca a działalność gospodarcza
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Przepisy są takie, że nie możesz pracować.
Witam , mam pewien pomysł na mały interes.Sprawa jest następująca:
Pracuję w firmie na pełny etat , mam opłacane wszystkie składki(ZUS , chorobowe , rentowe ) , jednak po godzinach pracy chciałbym wykonywać pewne usługi tak żeby wszystko było legalne ; odprowadzenie podatku itd - no i tu pojawia się problem , czy w przypadku kiedy pracuje na etacie muszę drugi raz odprowadzać te same składki.Ogólnie na razie zaczynam interesować się całym tym interesem więc jestem z wszystkiego " zielony ", jakby ktoś miał czas to proszę napisać co i jak w tym przypadku trzeba załatwić zarejestrować itd.
Witam Forumowiczów,
Prowadzę jednoosobową działalność i jednocześnie chciałbym podjąc zatrudnienie w pewnej firmie ( nie jest to moj poprzedni pracodawca) Moje pytanie dotyczy sposobu wypłącania pensji. Włascicielka firmy chce abym to ja na koniec miesiaca lub z koncem zlecenia wystawał jej fakture i na tej podstawie otrzymywał wynagrodzenie. Mam jednak wątpliwości czy byłoby to dla mnie korzystne? . Ewentualnie jaka forma zatrudnienia w mojej sutuacji byłaby nallepsza?? Czy ktoś z Państwa mógłby mnie w tej kwestii trochę oświecić?? Z góry dziękuje za pomoc.
To może umowa zlecenie
Najlepiej jakbyś po prostu był tam zatrudniony na umowę o pracę, wtedy pracodawca płaciłby większą część ubezpieczenia i to jest dla ciebie korzystne.
To co tobie zaproponowali jest korzystne dla nich.
nie koniecznie. jeżeli nie masz innych zleceń to wchodź w to z tym że jeżeli za twoją pracę na etecie zapłaciłaby komuś 3000 to ty krzyknij jej 5500 plus vat. jak jest myśłą ca to zgodzi się od razu. bo.. nie zapłaci ci ani grosza za .... zwolnienie lekarskie, urlop i każdą inną nieobecność. jesteś odpowiedzialny sam za siebie, bo jesteś oficjalnie podwykonawcą. no i na koniec miesiąca wystawiasz jej fakturkę na 5500 plus 23% (przeważnie ) vat a ty poniesziesz załózmy koszty czyli wydasz na firmę 1500 plus vat to oddasz 19 % podaktku od 4000 i jakiś tam vat pozdro
Sprawdź również podobne tematy:
- Praca a działalność gospodarcza i ZUS
- Praca stała a działalność gospodarcza. ZUS - Działalność gospodarcza + praca na etat - Działalność gospodarcza a praca na umowę - Działalnośc gospodarcza i praca na etacie - Działalność gospodarcza+praca na etacie - Praca na etacie a działalność gospodarcza - Działalność gospodarcza i praca na pełen etat - Praca zagranicą a działalność gospodarcza w Polsce? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|