Witam,
1 listopada mam podpisać umowę z firmą, która jest zarejestrowana i ma swoją siedzibę w Kalifornii. Praca jest zdalna- firma potrzebuje pomocy technicznej dla swoich klientów. Od kilku dni staram się ustalić czy mam obowiązek płacić jakiś podatek od swojego wynagrodzenia(jeśli mój pracodawca odprowadza w Kalifornii podatek według tamtejszego prawa) oraz czy muszę opłacać składki ZUS. Aktualnie jestem studentem, choć nie wiem czy to coś zmienia. Nie potrafię znaleźć jasnej odpowiedzi, ponieważ min na stronie ZUS podane są informacje jedynie dla Polski i krajów UE. Mam nadzieję, że ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii, bo nie chciałbym, żeby nagle okazało się, że mimo szczerych(dobrych) pracuje na czarno i muszę płacić jakieś kary. W końcu wiadomo co jest dobrymi chęciami wybrukowane... Jedyne co mi jak na razie przychodzi do głowy to składanie PIT-u. Z drugiej strony przychodzi mi mi do głowy założenie DG, ale nie wiem czy będąc szeregowym pracownikiem firmy z usa mam taki obowiązek. Albo, czy mogę podpisać z nimi Umowę o dzieło?
JK