|
Praca na etacie i własna firma? |
Praca na etacie i własna firma?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam pracuje w firmie i chce otworzyc dodatkowo działalnosc gospodarczą jakto wyglada od strony prawnej zarabiam 2000 brutto ile bende musiał odprowadzac dodatkowo składki ile i na co? Czy bende mógł odliczac sobie np vat od paliwa do samochodu? Bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam
Po pierwsze należy spytać pracodawcy czy wyraża zgodę - tak dla zasady nawet jak to inna branża.
Po drugie - będziesz płacił do ZUS tylko chorobowe to ostatnio było 224,24 zł. Vat od paliwa tylko jak samochód jest zgodny z obowiązującymi przepisami - za osobowy NIE
jak za osobowy nie jak firmy jezdzą osobowymi to co musi byc z kratka czy zarejestrowany jako ciezarowy chce zaczac produkcje przyczepek samochodowych a to jest opłacalne jesli bende kupował czesci nowe i mogł odliczac podatek vat i chce samochod osobowy tez wiadomo po co nie raz trzeba przyczepke zaprowadzic do klijenta roznie to bywa i pytam sie jak to było by w moim przypadku co mogł bym sobie wzucic w koszty działalnosci
Witam co do paliwa to jedynie w koszty mozna robic. autko musialoby przejsc przeglad zeby odliczac vat czyli na specjalnej stacji diagnozy.
Jeśli samochód nie posiada homologacji ciężarowej (musi być zarejestrowany jako ciężarówka, kratka z tyły to za mało) to nie możesz sobie odliczać VATu od paliwa, ale możesz całą kwotę wrzucić w koszty - czyli odliczyć od dochodu. Tylko od paliwa nie można odliczyć VATu, od nowych części, napraw itp. odliczasz VAT bez problemu.
zależy jaka branża. Niektóre są zwolnione z podatku VAT. Ja mam dział. gosp. a nie jestem VAT-owcem :)
koledzy chce pracowac na etacie i otworzyc dodatkowa działalnosc gospodarcza produkcja przyczepek samochodowych spawanie usługi itp czy bende mogł odliczac vat np na czesci ktore kupie do przyczepek paliwo?
Mozesz tylko musisz to robic z głowa bo jak nie to kontrola murowana:)
Pewnie ,że tak tylko weź pod uwagę to,że wtedy twoja przyczepka będzie o 22% droższa i tak na prawdę opłaci się ją kupić tylko firmom płatnikom VAT, bo one będą sobie ją mogły z kolei wrzucić w koszta. Druga sprawa to homologacja jeśli ją będziesz wystawiał na przyczepki to OK. ale jeśli będziesz sprzedawał osobom fizycznym lub firmom bez homologacji, to chcąc zarejestrować taką przyczepkę należy w Wydziale Komunikacji oświadczyć ,że się ją zrobiło samemu, bo inaczej musi być umowa kupna-sprzedaży i od niej odprowadzony podatek. Nie wiem ale chyba zarejestrowana firma produkująca przyczepki nie może tego robić bez homologacji, gdyż taka przyczepka ma w oficjalnych dokumentach nazwę "SAM" czyli ,że została wyprodukowana w domowych warunkach SAModzielnie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Praca na etacie i własna firma?": - Praca na etacie i własna firma - Praca na etacie i własna firma.Ryczałt - Własna firma, studia informatyczne czy praca na etacie? - praca na etacie a własna DG - własna dzialalnosc a praca na etacie
• Strona 1 z 1
|
|