Mam pytanie czy jesli osoba poniżej 16 roku zycia podejmie się pracy to dostanie NIP? Rozumiem że nie może pracować ale od tej reguly są wyjątki. Znalazłem tą na pewnej stronie internetowej
Wykonywanie pracy przez dzieci, które nie ukończyły 16 lat, jest zabronione. Jednak istnieje kilka wyjątków w tym zakresie. Wykonywanie pracy lub innych zajęć zarobkowych przez osoby małoletnie do 16. roku życia jest dozwolone wyłącznie na rzecz podmiotu prowadzącego działalność kulturalną, artystyczną, sportową lub reklamową. Wymagana jest jednak uprzednio zgoda przedstawiciela ustawowego lub opiekuna, a także zezwolenie właściwego inspektora pracy. Dopuszczalne jest też zatrudnienie niepełnoletnich w celu przygotowania do zawodu.
1. Czyli jeśli w przyszłości chcę zostać informatykię i w tej chwili mam do tego duze predyspozcyję to mogę?
2. Jesli uda znaleść mi się firmę dostane NIP?
Napewno zapytacie po co to wszystko mi a w szczegloności ten NIP. Chciałbym założyć działalność gospodarczą lecz niestety nie posiadam NIP_u nie znalazłem w prawie żadnego typowego zabronienia prowadzenia takiej działalności. Moze jedyną rzeczą to że nie ponosze pełnej odpowiedzialności karnej. Co wy o tym wszystkim myślicie