Witam,
Kilka tygodni temu zwolnilem sie z pracy w Polsce i pracuje dla firmy spoza Europy - konkretnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Bylem i jestem grafikiem.
Mam w ZEA normalna umowe z firma itd. Chcialbym rownolegle prowadzic dzialalnosc gospodarcza (produkcja oprogramowania mozna powiedziec) w Polsce po to, zeby po pierwsze dostac dotacje z UP i UE, albo chociaz z jednego z dwoch, a przy okazji rozliczac projekty, ktore robie dla polskich firm.
W ZEA nie placi sie podatkow, podatkow nie ma od pensji, od handlu itd. Wiec zgodnie z umowa miedzy PL a ZEA place podatki takie, jakie sa w danym kraju, kazdy ten problem zna dobrze przykladzie Wysp.
Pytanie jest takie - czy prowadzenie dzialalnosci w PL i nie rozliczanie podatku z pensji z ZEA w PL byloby legalne?
Co z dotacjami?
Jesli ktos zna doradce, firme, ktora moglaby mi pomoc w tym problemie, to prosze o kontakt. W PL jeszcze dzialalnosci nie zalozylem, bo chce to zrobic na tyle sprawnie, zeby dostac jak najwiecej dotacji. Jesli ktos jest mi w stanie we wszystkim pomoc, to jestem skonny zaoferowac wynagrodzenie oczywiscie.