|
Praca w innej firmie a własna działalność |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
A jak się ma w tym wszystkim koszt ZUS-u pracownika? Pracując na etacie płacę za siebie 180 zł,a jeśli do tego zatrudniam pracownika na umowę o pracę to płacę za niego "normalną" stawkę czy może obowiązuje też stawka obniżona?
Witam,
Na wstepie chciałem się ze wszystkimi przywitac, Podobnie jak kolega interesuuje mnie taki sposob otworzenia swojej dzialalnosci. Wpadl mi do glowy jeszcze jeden aspek sprawy. Ponoc z bezrobocia mozna postarac sie o dofinansowanie na rozwoj firmy ok 10000 zł. Chcialbym zrobic tak. Zwolnić się i pojsc na bezrobocie, skorzystac z dofinansowania zalozyc firme i ponownie zatrudnic sie w tej samej firmie na tym samym stanowisku. Wowczas bylbym na etacie i mialbym wlasna dzialalnosc. Oczywiscie mam sposob na to aby miec pewnosc ze w firmie przyjma mnie z otwartymi ramionami. Jak do tego ma się litera prawa? Prosze o jakąś odpowiedz.
Jednym z warunków, jakie musisz dotrzymać, aby nie musieć zwracać uzyskanej kwoty dotacji z UP (w chwili obecnej jest to do ok. 15 000 zł), jest niezatrudnianie się przez rok od otrzymania dotacji.
Nie możesz więc "wrócić na etat", bo inaczej zwracasz dotację z odsetkami. Co najwyżej można świadczyć usługi na umowę zlecenie lub umowę o dzieło, no i oczywiście przez co najmniej rok prowadzić zadeklarowaną DG.
hym.... przyszła mi kolejna myśl a gdybym chciał skorzystać z dotacji Unijnych na otwarcie sklepu internetowego to wowczas takie same warunki mnie obowiazuja? Oraz czy można łączyć te dwie dotacje PUP i UE. Może ktoś już skorzystał z tego typu dotacji w podobnej działalności jaką ja chcę rozpocząć i dać kilka cennych wskazówek. Proszę o jakąs odpowiedź.
Witam,
Pozwole sobie na zadanie w tym temacie kilku pytan ;) Od niedawna prowadze wlasna jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza, przysluguje mi znizka na ZUS. Poniewaz jestem studentka chcialabym tez znalezc sobie jakies dodatkowe zajecie w rodzaju praca w kawiarni, jakims pubie, restauracji. Pytanie: jak w takim wypadku wyglada placenie ZUSu? Raczej na pewno pracowalabym na umowe-zlecenie. Po przeczytaniu watku rozumiem, ze po zwolnieniu z pracy nadal bedzie mi przyslugiwac znizka na ZUS (z zalozeniem spelnienia kryterium '2 lat';) )) - pytam by miec calkowita pewnosc ;D No i ostatnie pytanie, natury nieco odmiennej.... zastanawiam sie , czy w ogole wpisywac to zajecie w CV? Wiadomo, ze w przypadku gdy chcialabym pracowac w bardziej ambitnym miejscu niz bar, byloby to na plus, ale sama nie wiem, jak potencjalny pracodawca patrzylby na takie CV jesli ubiegalabym sie o prace przy roznoszeniu kawy i ciasteczek. Zwlaszcza ze tak jak powiedzialam, dodatkowe zajecie jest mi potrzebne nie dlatego, by rozwijac umiejetnosci z kierunku moich studiow, ale by miec jakies dodatkowe zajecie, prace, w ktorej jednoczesnie moglabym milo spedzic czas;) Pewnie podczas ew. rozmowy kwalifikacyjnej w koncu musialabym powiedziec o DG, ale taka rubryka w CV wg mnie moze mi bardziej zaszkodzic, niz zadzialac na plus .... Pracodawca moze sie bac, ze bede miec malo czasu, nie bede dyspozycyjna, w pracy bede zalatwiac swoje sprawy zw. z DG, ze woli dac prace komus kto calkowicie nie ma pieniedzy, niz temu, kto ma jakies zrodlo dochodu. Sama nie wiem. Co o tym myslicie?
|
|