|
Praca w innej firmie a własna działalność |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Planuję otworzenie własnej działalności gospodarczej i chce skorzystać z ulgi z której mogą skorzystać osoby które po raz pierwszy otwierają własną działalność. Mimo że będę miał już otwartą działalność chce dodatkowo pracować w innej firmie która będzie za mnie płaciła wszystkie składki ale nie chce żeby to było na zasadzie usług dla tej firmy. To ma być dodatkowa praca do czasu kiedy rozkręci się mój własny biznes. Czy jest możliwe żeby oni za mnie płacili wszystkie składki i żeby to nie było na zasadzie usług i czy po zakończeniu pracy w tej firmie będę musiał płacić pełen podatek czy będę mógł korzystać z ulgi i płacić mniej ?
ZUS to nie podatek.
Jeśli pracujesz na etacie to przy założeniu działalności musisz opłacać tylko zdrowotne (~180zł). Podatki płacisz osobno ale podatki dochodowe są płacone od dochodu :)
Ok ale jak odejdę z tej pracy to będę musiał płacić pełną składkę ZUS czy będę mógł płacić tą niższą która przysługuje dla osób które otwierają swoją pierwszą działalność ?
Nie, gdyż ta obniżona składka jest dla nowopowstających firm a ty wtedy nie będziesz nową firmą.
Witam
przeglądałem forum i niestety doznałem szoku...:| Otóż nie wiem jak w końcu jest z powiązaniem pracy na etacie i rozpoczynamniem działalności gospodarczej. W jednym miejscu napisane jest, że jeśli zacznę działalność w czasie gdy już pracuję, to płacę tylko ubezpieczenie zdrowotne(180PLN) - i rzeczywiście to jest wiadome ....ALE!!!! jeśli po założeniu działalności będę chciał po jakimś czasie zrezygnować z pracy i prowadzić tylko działalność, to czy po rezygnacji płacę ZUS promocyjny (270PLN) czy cały(750PLN)? Najgorsze jest to, że działalność zaczynam już jutro:> a w 2 postach są sprzeczne informacje dotyczące tego samego zagadnienia i nie wiem co mam czynić:/ bo w sytuacji gdy po rezygnacji z pracy na etacie miałbym płacić cały ZUS (750 zeta) to to nie ma najmniejszego sensu w moim wypadku. Pozdrawiam i prosze o olśnienie jak to z tym jest. Jutro udaję się do ZUSu i nie mam bladego pojęcia co z tym fantem robić.
Oczywiście że cały, gdyż chcąc przejść na preferencyjne zasady nie łapiesz się pod ich podpunkt, czyli nieprowadzenie działalności gospodarczej przez 5 lat wstecz.
ale praca na etacie to nie jest własna działalność gospodarcza... tak przynajmniej mi się wydaje. Skoro nie jest, to jeśli rozpoczynam ją dzisiaj pierwszy raz, to przez 2 lata powinna być składka promocyjna dla rozpoczynających działalność:/ no nic, dziękuję za odpowiedź zapytam jeszcze u źródeł.
p.s. Jeśli okazałoby się, że po zwolnieniu z pracy musiałbym płacić caly ZUS, to czy jest jakieś wyjście żeby załapać się jeszcze na stawkę promocyjną? Jeszcze nic nie sprzedałem:P
Praca na etacie nie jest własną JDG, ale przeciez Ty będziesz pracował na etacie i prowadził DG. A jeśli po określonym czasie zrezygnujesz z pracy na etacie i przejdziesz "całkiem" na swoje, to nie jesteś nowopowstałym przedsiębiorcą
Jeśli planujesz zwolnienie się z pracy to lepiej zacznij od preferencyjnych zasad ZUS dla nowych przedsiębiorców. Zapłacisz na pocztku 100zł więcej ale potem będziesz miał taniej.
logicznie rzecz biorąc nowopowstałym przedsiębiorcą jestem z chwilą gdy zakładam działalność (nie muszę nim zostawać po raz drugi gdy się zwalniam z pracy bo już nim jestem), więc przysługuje mi obniżony ZUS przez 2 lata od chwili rozpoczęcia oczywiście jeśli spełnię warunki wymienione w ustawie z dnia 1 lipca 2005 r. (Dz.U. Nr 150 z dnia 9 sierpnia 2005r.) Najogólniej mówią one o tym, że ulga nie przysługuje osobom które:
1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy prowadziły pozarolniczą działalność, 2) wykonują działalność na rzecz byłego pracodawcy. i tylko tyle znalazłem... co potwierdzałoby to, że przez 2 lata będę płacił obniżoną składkę. W chwili gdy pracuję i zakładam działalność staję się nowym przedsiębiorcą, więc nie wiem dlaczego miałbym nagle po zwolnieniu się z pracy tym nowym przedsiębiorcą przestać być:) Reasumując: właśnie wróciłem z ZUSu. Powiedziano mi tam, że choćbym się zwolnił z pracy to przysługuje mi obniżona składka. z chwilą zwolnienia zaczynam płacić na dzień dzisiejszy 280,80 PLN zamiast dotychczasowych 189,85 PLN. Powinienem też w przypadku zwolnienia zgłosić sie do ZUSu i wypełnić odpowiednie papiery. Czas trwania ugli zaczyna się z chwilą rozpoczęcia działalności, więc po zwolnieniu nie ulega on odnowieniu... ale to logiczne. No bo załóżmy taki przypadek: Ktoś pracuje na pełen etat. Postanowił założyć działalność gospodarczą. Zakłada ją i zgodnie z ustawą ma obniżony ZUS. Pracodawca zwalnia go po miesiącu i co wtedy? koleś zostaje na lodzie dodatkowo ni z tego ni z owego musi płacić 700 zeta? a gdzie przysługujące mu prawo do obniżonegi ZUSu przez 2 lata? no w każdym razie wg informacji z ZUSu, przez 2 lata będę miał promocyjną stawkę. Pozdrawiam:) p.s. ihaaa:D dziś zaczynam:D:D:D
To bardzo ciekawa interpretacja, znam osobiście osobę będącą w podobnej sytuacji i ZUS interpretował to jak już prowadzoną działalność, przez co obniżony ZUS nie ma zastosowania. Co ZUS to inne prawo.
Sam sobie zaprzeczasz...piszesz raz tak, raz tak. Sokor teraz pracujesz i masz DG, to jak się zwolnisz to nie możesz korzystać z obniżonej składki bo już prowadzisz DG, a nie dopiero zaczynasz. No co Ty?
ale w którym miejscu sobie zaprzeczyłem?:) napisałem, że pracuję ale oprócz tego chcę otworzyć własną działalność... jak na mój gust to sobie nie przeczy:) W każdym razie sprawa już wyjaśniona.
ale może jeszcze raz przykład w trzeciej osobie dla jasności: Otóż jeśli ktoś pracuje na etacie i dodatkowo podejmuje działalność gospodarczą, to podlega ustawie o obniżonej składce ZUS przez 2 lata pod warunkiem, że spełnia zapisy w wymienionej przeze mnie ustawie. Pracując na etacie i prowadząc własną działalność płaci tylko zdrowotne 180 zeta. Jeśli z jakichś powodów przestanie pracować na etacie, to nadal może korzystać z promocyjnej składki z tym, że będzie płacił ją już w całości (czyli 290 zeta) ale nadal są to warunki promocyjne. I rzecz oczywista okres 2 lat jest liczony od daty rozpoczęcia działalności. Pozdrawiam
No to Cię zasmucę. Interpretacja jest taka. Jeśli pracujesz i do tego prowadzisz DG i jeszcze do tego płacisz tylko zdrowotne (189,85zł), to po zakończeniu stoisunku pracy nie może pozostać na preferencyjnych warunkó obniżonej składki dla nowopowstałych przedsiębiorstw, gdyż w myśl przepisów prowadził DG przez ostatnie 60 m-cy.
I to jest Twoje zaprzeczenie. Jeśli skjorzystasz ze składki zdrowotnej tylko, to potem nie ma ulgowej (ok. 280) Na początku musisz zdecydować: płacisz 189 pracując czy 280 ulgową. Proponuję udać sie po interpretację (płatną nie ustną) i wtedy będzie wszystko jasne.
rumsztyk ma rację w tej sprawie, gdy zwolni się z pracy będzie musiał się wyrejestrować i zarejestrować ponownie. Czas 2 lat nie będzie się mu liczył od tego momentu ale od pierwszej rejestracji w ZUS. Mój błąd.
|
|