|
Pralnia Chemiczna - jak zacząć? - strona 2 |
Pralnia Chemiczna - jak zacząć?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Posiadam własny lokal w którym mam zamiar otworzyć pralnie chemiczną. Może ktoś już prowadzi taką pralnie i mógłby mi coś doradzić odnośnie zakupu maszyn i dotacji. No i iakie dochody przynosi taka pralnia ?
Pralnie chemiczna to już przezytek, do bodajze 2020 roku w ogole maja zniknac z rynku. poczytaj lepiej o systemie Lagoon :) koszt instalacji jest nizszy a efekt o niebo lepszy, wiem z doswiadczenia.
Też planuje otwarcie pralni chemicznej, śledzę temat pralni już od kilku lat. Do tej pory zajmowałem się pralnicami samoobsługowymi, teraz przyszedł czas na chemiczną.
W tej chwili sprawa wygląda tak, że nie opłaca się inwestować w pralnię chemiczną. Wg norm unijnych środki używane w takich pralniach mają wyjść z rynku bodajże do 2020 r. Znalazłem za to inne rozwiązanie. Istnieje, na razie niestety tylko jeden system zastępujący chemię. Lagoon Electroluxa. Myślałem, że to "czarna magia", jednak sprawdziłem na własnej skórze a raczej marynarce :) jak to działa, w Wawie jest jedna pralnia korzystająca z tego systemu. Efekt był naprawdę rewelacyjny, uważam, że żadna chemia nie umywa się do takich rezultatów. Koszt otwarcia takiej pralni jest niższy od chemicznej, zależy do ilości maszyn wykończeniowych. Jedyny minus, to to że, proces prania jest nieco wolniejszy, niż w tradycyjnej chemii, za to ubrania są rzeczywiście wyprane, a nie tylko wyczyszczone.
Nie tylko elektrolux, bo jest nowa, lepsza technologia teraz bez szkodliwej chemii o zaawansowanym systemie oszczędzania przy wysokiej jakości prania.. Te nowe agregaty są n włoskiej Ilsy pod marką IPURA. W Polsce jst już przedstawicielstwo.
Nie polecam włoskich i polskich wynalazków. Nie jestem fanatykiem Electroluxa ani Miele, jednak na włoszczyźnie prać się nie da ;) No ok może da się dopóki się nie rozsypie.
bardzo ciekawi mnie ta sprawa z tą technologią lagoon coś ktoś wie więcej? w jakich granicach jest potrzebny nakład finansowy??? pozdrawiam
Witam,
Prowadze razem ze wspólniklami pralnie chemiczna od połowy lat 90. Biznes idzie całkiem dobrze. Poszukujemy franczyzobiorcy, zapewniamy między innymi miejsce w centrum handlowym. Jesteśmy również zainteresowani w inwestowanie w systemy electroluxa - Lagoon. Pozdrawiam.
Sprzedam sieć pralni chemicznej ekologicznej:
-5 punktów na terenie miasta (2 w centrach handlowych, 3 w budynkach od ulicy) -całe wyposażenie, wszystko co się znajduję w punktach (maszyny typu sovrana, firbmatic itp) -samochód dostawczy -kontrakty z większymi odbiorcami (w tym momencie mamy podpisanych kilka umów na stały odbiór rzeczy do prania z dużych korporacji i przedsiębiorstw) -personel z wieloletnim doświadczeniem, 9 osób -w jednym punkcie znajduję się również salon prasowy, lotto i sklepik co miesięcznie daje zysk w wysokości 2 tys pln z samej tylko tej działalności -baze klientów, dostawców i serwisantów Firmę sprzedaję gdyż nie mam czasu bardziej zaangażować się w działalność z powodu pracy w korporacji, pralnia czerpie co miesiąc zyski, jednak uważam, że potencjał jest dużo większy, miesięcznie czysty zysk powinien być na poziomie 10-50tys pln, wszystko zależy od umiejętności właściciela/managera. Jest to bardzo dobra oferta dla sieci pralni, która chciała by wejść na nowy rynek w Wielkopolsce. telefon: 663-586-699
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pralnia Chemiczna - jak zacząć? - strona 2": - pralnia chemiczna - Pralnia Chemiczna w Tesco - Pralnia chemiczna w Galerii - Hurtownia Chemiczna - Branża petro-chemiczna
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|