By www_mirk_pl
Użyte zostały grafiki z dosyć znanych gier dla przyciągnięcia uwagi. Żadna z nich nie jest w oryginalnej formie. Ewentualnie może jakieś "zdanie" które zezwala na użycie. Często widuje takie coś na aukcjach allegro.
|
Prawa autorskie do "elementów gry" |
Prawa autorskie do "elementów gry"
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam. Otóż zleciłem "plakat" dla mojej firmy grafikowi. Użył on kilka "okładek" , "obrazków" oraz elementów z gier. Teraz moje pytanie brzmi . Czy się do mnie nie przyczepią o użycie ( edytowanie ) elementów graficznych gier itp z ich gier ? Wygląda to tak :
![]() By www_mirk_pl Użyte zostały grafiki z dosyć znanych gier dla przyciągnięcia uwagi. Żadna z nich nie jest w oryginalnej formie. Ewentualnie może jakieś "zdanie" które zezwala na użycie. Często widuje takie coś na aukcjach allegro.
do ciebie to przyjdzie tylko policja
sory wezwą cie do siebie i wyjasnisz zamkną tego który uzył grafiki chronionej prawami słowo ,,zamkną " w przenosni odpowie przed sądem lub sie dogada i zapłaci
Czekam na wypowiedzi innych osób jeszcze :) Jako że twoje wypowiedzi w innych tematach nie zawsze są zgodne z prawdą.
To nie forum do nabijania sobie postów. Polecam do tego inne fora :) A za Pana pomoc już podziękuje. Pewnego sposobu bycia nie toleruje i sposobu wypowiedzi. Gdzie Pan ją stosuje. A co do niezgodności to znalazłem. Chyba topic niżej.
oczywiscie jesli ci potrzeba dowodu to chetnie
wezmę jakiegoś kapsla do rozpoznania jakie to gry kazda ma dystrybutora i po wysłaniu do nich maili w poniedziałek mozesz liczyc na reakcje wiec rusz tą głupią głowa i udawaj ze myslisz a swoje głupie komentarze zachowaj dla owłosionych kochasiów spod celi jak głupim musi byc koleś który zastanawia się czy kradziez praw autorkich jest dopuszczalna i czy złodziej nie odpowiada za kradziez ? pomijam sprawy moralne czy to dobre czy złe ale jakie głupie samo pytanie i temat KRADZEZ TO KRADZIEZ A ZŁODZIEJ TO ZŁODZIEJ to nie jst dla ciebie oczyswiste ?
Jeśli te grafiki kupisz to nie Twoja sprawa czy są kradzione czy nie. Jeśli są to firma zwróci się do Ciebie, ty pokażesz papier że to kupiłeś i grafik będzie się tłumaczył.
nie do konca tak grafik miał dwie opcje - sam wymyslił ( wątpie bo skad by wiedział co umieszczeć , jakie gry , jakie postaci ) - uzgodnił co dac ze zleceniodawca ( bardziej prawdopodobne ) w tej 2 wersji dostal zlecnie na wstawienie jakiegoś robocopa i tego sie trzyma klient chciał postac z disneya i dostał , to klient zlecając coś ma zadbać zeby miał prawo to wykorzystać i to nalezy wyjasnic czy zaszła 1 czy 2 opcja wiec przosadzanie ze grafik złamał prawo i tylko grafik jest przedwczesna jak ja dostaję zlecenie na grawerowanie loga wedla , to nie jestem z policji i nie badam czy kolo ma prawo do znaku , czy spadkobiercy mam zlecenie pisemne , robie swoje , jak ktoś ma pretensje to mam zlecenie na piśmie
Jeśli idę do mechanika i chcę mieć takie alusy jak sąsiad nie oznacza, że on ma je mu zwinąć. Nawet jeśli zwinie i mi sprzeda to on odpowie za kradzież nie ja. Ja u niego zamawiając logotyp czy grafikę nie muszę wiedzieć, że coś można skopiować, podwędzić. Co innego jak ktoś daje grafikowi materiały lub je wskazuje i mówi "takie ma być". Grafik zaś powinien poinformować o tym, że te grafiki mogą być chronione prawem.
no to ja własnie o tym
widziałeś plakat ? z kont jak piszą osoby zorientowane w temacie pisowni wiec skąd plastyk wiedział jakie gry i jakie postaci ma rysować ? zleceniodawca powiedział : zrób mi gta , rybkę dodo , szczeklika wielkiego , BO TAKIE GRY BEDE SPRZEDAWAŁ plastyk zrobił co mu kazali gdyby zleceniodawca powiedział : zrób mi coś ładnego a dostał DODE na plakacie , to moze i by była kradziez wizerunku ale jesli zrobił , a tak było , te gry które miał koles sprzedawać to zrobił ZLECENIE a o prawa do wizerunku giertycha martwi się zleceniodawca w przeciwnym wypadku drukarz musiałby miec na etacie detektywa i drukując plakat zrobiony przez palstyka wyjasniac czy drukujac nie narusza prawa autorskich do znaków czy wizerunków facet w kiosku sprzedając gazetę , tez sie nie martwi czy zdjecia opublikowane są zgodne z prawem czy nie zleceniodawca , chce coś reklamowac , daje materiały lub wytyczne , on ponosi odpowiedzialnosc co do praw własnosci tych materiałów zaznaczam : chyba ze zrobił cos sam , sam niby wymyslił a uzył czyjejs pracy tu nie mógł sam wiedziec jakie gry czy filmy czy programy mają byc reklamowane czy sprzedawane działał na zlecenie !
Drukarz a grafik to dwie różne s[prawy. Drukarz powiela dzieło, grafik tworzy (chyba że składa z rzeczy wskazanych przez zleceniodawcę).
Ciekawa debata się zrobiła. Aktualnie wysłałem zapytanie do firm z plakatu , bo z nimi współpracuję od jakiegoś czasu czy mogę sobie użyć ich obrazków . Jedna firma odpisała że tak . Jeszcze 4 .
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prawa autorskie do "elementów gry"": - prawa autorskie - Prawa autorskie - Patent. Prawa autorskie. - Prawa autorskie na allegro - Gra planszowa - prawa autorskie
• Strona 1 z 1
|
|