Cześć,
Chciałem się zapytać czy mogę wykorzystywać artykuły z cudzej strony www na własnej podając źródło takiego artukułu? Jak to wygląda jeżeli chodzi o prawo międzynarodowe, gdyż chciałbym wykorzystać fragmenty zagranicznych stron.
|
Prawa autorskie |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Cześć,
Chciałem się zapytać czy mogę wykorzystywać artykuły z cudzej strony www na własnej podając źródło takiego artukułu? Jak to wygląda jeżeli chodzi o prawo międzynarodowe, gdyż chciałbym wykorzystać fragmenty zagranicznych stron.
Na kazdej stronie może być inaczej.
Przeczytaj informacje, zobacz czy mają copy w stopce. Jeśli niema informacji to napisz do własciciela strony z prośbą o wyrażenie zgody. Ja w swoich artykułach pisze, że mozna pobierac pod warunkiem podania źródła. Pozdrawiam Paweł
Nawet jeśli nie ma żadnej informacji o kopiowaniu na stronie to i tak wszystkie teksty zamieszczane na stronach są chronione prawem autorskim, więc nie możesz ich kopiować (nawet podając źródło). Jedyne co możesz to "cytować". Chyba, że sam autor zaznaczył inaczej, lub jest odpowiednia informacja na stronie, że można kopiować.
|
|