Witam,
dzis moj maz oswiadczyl, ze zrzeka sie praw do naszego dziecka.
czy w momencie gdy mąż juz nie bedzie mial praw rodzicielskich to czy sąd bedzie mogł mi przyznac świadczenie alimentacyjne?
bardzo prosze o rade.
Pozdrawiam
|
Prawa rodzicielskie |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam,
dzis moj maz oswiadczyl, ze zrzeka sie praw do naszego dziecka. czy w momencie gdy mąż juz nie bedzie mial praw rodzicielskich to czy sąd bedzie mogł mi przyznac świadczenie alimentacyjne? bardzo prosze o rade. Pozdrawiam
W myśl przepisów prawa rodzinnego poza wypadkiem objętym treścią art.133 § 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dotyczącym obowiązku alimentacyjnego rodziców względem dziecka, które nie może utrzymać się samodzielnie, uprawnionym do alimentacji jest ten, kto znajduje się w niedostatku.(art.133 § 2 k.r.o.). Zgodnie z tym artykułem należy spełnić łącznie dwie przesłanki, aby ubiegać się o świadczenia alimentacyjne:
1) być uprawnionym, 2) znajdować się w niedostatku. Uprawnionym wedle kodeksu r.o. są m.in. krewni w linii prostej (a więc także rodzice).Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie ma znaczenia wobec uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych, bowiem nie oznacza pozbawienia więzów pokrewieństwa, zatem jest Pani osobą uprawnioną. Należy jednak pamiętać, że osoba uprawniona musi znajdować się w niedostatku, tzn. znajdować się w stanie, w którym nie ma ona żadnych lub nie ma dostatecznych środków utrzymania, które mogłyby zaspokoić jej usprawiedliwione potrzeby i przy przestrzeganiu zasad prawidłowej gospodarki oraz stosownie do swych sił umysłowych i fizycznych nie potrafi ich uzyskać. Ocena czy powyższe przesłanki względem Pani mają miejsce należy do sądu.
|
|