Witam mam konkretne pytanie: Na jakie ustawy/rozporządzenia należy się powołać w momencie otworzenia działalności jaką jest dom weselny????
Pytanie moje wychodzi z faktu, iż zostałam z mężem postawiona przed faktem dokonanym takim, że obok naszej działki budowlanej, na której na wiosnę mamy zamiar budować domek ma powstać dom weselny. Zostało wysłane do nas zawiadomienie o tym fakcie z gminy, na które odpowiedzieliśmy do gminy sprzeciwem. W odpowiedzi otrzymaliśmy pismo, iż ta działalność nie przeszkadza w budowie domu i poparto to Rozporządzeniem Rady Ministrów z dn. 09.11.2004 Dz.U. z 2004 r. Nr 257 poz.2573. Dziwię sie ,że akurat na te ustawę sie powołano bo jest w niej mowa o ochronie środowiska przede wszystkim, a nie o tym czy sąsiedztwo z takim domem jest ok w stosunku co do prawa a ciszy nocnej na przykład. Nie wiem może takie prawo nie istnieje ale dla mnie coś tu jest nie tak.Ta ustawa moim skromnym zdaniem została wzięta pod uwagę bo po prostu tak pasowało. Ciekawi mnie teraz na jaką ja mogę się powołać ustawę aby sie wybronić i móc żyć sobie w ciszy i spokoju, przecież musi być na to jakieś prawo. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedz na jakie ustawy mogę sie powołać, aby móc w pewien sposób sie wybronić i wygrać te sprawę.