Witam,
mam pytanie czy to prawda, że po zmianie 40% zdjęcia można je wykorzystywać do własnych celów bez zgody autora ?
pozdrawiam, dziękuję za odp.
|
Prawo autorskie do zdjęcia |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam,
mam pytanie czy to prawda, że po zmianie 40% zdjęcia można je wykorzystywać do własnych celów bez zgody autora ? pozdrawiam, dziękuję za odp.
Ziarenjko prawdy w tym jest. Ale tylko ziarenko.
Ustawa stanowi: "Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości." (art. 29 par1 Ustawy o prawie autorskim i pr. pokrewnych) Nie ma mowy o jakiejkolwiek sztywnej granicy procentowej. Chodzi o to, żeby zmiany, które się dokonuje byly same w sobie utworem, mialy charakter twórczy. Proporcje są oczywiście bardzo wązne. Np. jeżeli w zdjęciu dokonasz zmian szacowanych na 10 % to choćbyś nie wiem na co się powolywala sąd tego nie uzna. SN zwracal na to uwagę, m.in. w sprawie przeróbki slynnego plakatu z wyborów 1989 roku - zmieniono w nim ledwo napis - sąd uznal, że nie ma mowy o nowym utworze w tym przypadku... Acha no i musisz sobie wybrać czym uzasadnisz użycie tego zdjęcia ( wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości). Chyba najprościej powolywać się na prawa gatunku... Trzeba też pamiętać, że wzmianka o autorze zdjęcia jest konieczna.
Dzieki za porade.
pozdrawiam
|
|