|
Prawo |
Prawo
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Mam takie pytanie.Jestem aktualnie w trakcie leczenia choroby,ktora była spowodowana tym że pracowałem ponad siły.tak stwierdził lekarz.Byłem zmuszany przez pracodawce do pracy po 16godzin na dobe,pod grożbą zwolnienia z pracy.Obecnie przebywam już trzy miesiące na zwolnieniu lekarskim.Jestem po powaznym zabiegu.Czy mogę domagać sie od pracodawcy odszkodowania,jeśli tak to jakie mam szanse?
Możesz domagać się:
- wynagrodzenia za pracę w godzinach nadliczbowych - odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu (ZUS) albo odszkodowania za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu wg przepisów Kodeksu Cywilnego (pracodawca) - odszkodowanie za pracę w rażąco szkodliwych warunkach (sprzecznych z przepisami Kodeksu Pracy) - można też pokusić się o zadośćuczynienie za cierpienia związane z pracą ponad siły
Pierwsza rzeczą jest zebranie dokumentacji i zgłoszenie sprawy do PIP, można przez internet nawet zgłosić. Oni przeprowadzą kontrolę i jeśli faktycznie pracowałeś tyle i są jakieś po tym ślady możesz wtedy wystąpić na drogę sądową.
Mam takie pytanie : Posiadam staż pracy 13 lat na całym etacie i 7 lat na 3/4 etatu, czy należy mi się nagroda jubileuszowa za 20 lat pracy??
Uważam, że należy Ci się nagroda jubileuszowa jednak w mniejszej wysokości (o 25%) niż osobom na równoległym stanowisku pracującym na pełnym etacie.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|