Witam
W niedługim czasie otwieram firmę, która będzie zatrudniać około 8-10 osób. Wszystko mam w trakcie tworzenia i z najważniejszymi aspektami firmy nie mam problemu i wszystko jest na właściwej drodze. Zastanawia mnie jednak, jak dobrze umotywować pracownika, aby wydajnie i rzetelnie wykonywał swoją pracę (praca w terenie nie codziennie będę miał możliwość sprawdzenia wykonanie pracy każdego z osobna). Chodzi mi o np. wprowadzenie rankingu "pracownik miesiąca" w satysfakcjonującej sumie tak, aby była motywacja do zgarnięcia owej sumy. Chcę, żeby pracownik czuł, że jest częścią ważnego przedsięwzięcia, dzięki któremu firma funkcjonuje i ma zlecenia. Nie mogę sobie pozwolić, aby zadanie mu powierzone było źle wykonane, gdyż rzutuje to na firmę, która dopiero zaczyna się umacniać, Dlatego nie chcę popełnić błędu, jakiego może ktoś z was popełnił?
Dobór odpowiedniego personelu, rzetelnego i odpowiedzialnego, to na pewno, chce jednak, żeby nie było to na zasadzie "zapierdzielać, bo was pozwalniam", tylko aby pracownik wiedział, że jeśli będzie dobry w swoim fachu czeka go dalsza współpraca i dodatkowy pieniądz tzw. premii.
Jeśli macie z tym styczność na co dzień opowiedzcie jak motywujecie pracowników i jakie systemy np. premii stosujecie? Mam też na myśli np. socjotechnikę przemówienia do personelu, wpłynięcie na grupę poprzez wyrażenie emocji itd. itd.
Jeśli był taki temat to proszę o przekierowanie, gdyż nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Pozdrawiam i gratuluje najlepszego forum biznesowego w Polsce
tylu odpowiedzi na czasem z pozoru proste pytania nie znalazłem nigdzie.
przede wszystkim pozdrawiam tych wszystkich którzy na te pytania odpowiadają- na prawdę kawał dobrej fachowej roboty.