Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, wiec proszę o wyrozumiałość.
Mam dość duży problem, starałem się sam jakoś go rozwiązać no ale widzę ze sam nie dam rady, tak wiec zwracam się do was z prośba o jakieś sugestie.
Otóż sprawa wygląda następująco, pragnę założyć swoja działalność gospodarcza, jedyne co stoi mi na przeszkodzie to eh.. pieniądze na start, dotacja z pup odpada na samym wstępie ( działalność musiała by być otwarta w powiecie w którym mieszkam) poza tym kwota mi potrzebna jest troszkę większa, oscyluje w przedziale 30-40tys zł.
Dotacja Unijna tez nie jest mi zbytnio na rękę mimo iż wydaje się ona być najbardziej opłacalna i pomocna, to jednak czas oczekiwania i forma wypłacania pieniędzy ehh już nie jest tak ładna.
Moja uwagę skopiła pożyczka na swój pierwszy biznes w BGK, spełniam ich wszystkie wymogi no i oczywiście ich oferta tez mi odpowiada najbardziej, jest tylko jedno ALE ;/
do wszystkich tych wariantów PUP, UE, czy BGK.. potrzebne jest zabezpieczenie, po wstępnej rozmowie z przedstawicielem BGK nogi mi się ugięły a wizja własnego biznesu otulona została gęsta mglą ;/
jestem studentem zaocznym, co prawda jakieś dochody swoje mam lecz nie są one jakoś dokumentowane ;]
na pomoc finansowa od strony rodziców nie mam co liczyć, tak samo zresztą zabezpieczenie hipoteką odpada(rodzice mają kredyt wzięty pod hipotekę domu)
temat żyrantów to wszystkim znany dobrze sądzę, znaleźć chętnego - to jak co najmniej 5 w totka trafić
wyczytałem ze jest opcja z wekslem / poręcznie weksla czy coś takiego, ale nie mam bladego pojęcia na jakieś zasadzie to działa, czy osoby poręczające weksel muszą mieć zdolność kredytowa ? ( w sensie mam dwóch potencjalnych ale maja troszku kredytów nabranych) no i czy osobie która podpisze mi weksel zmniejsza się tez zdolność kredytowa? czy jest gdzieś odnotowywane to ze ktoś komuś żyrant-uje dotacje czy taki kredyt ? bo mam również znajomego zarabia ok 3tys na rękę tyle ze ma zamiar wziąć w krotce kredyt hipoteczny i boi się ze jak mi by pomógł to ze on sam później na lodzie zostanie,
bardzo proszę o szybkie odpowiedzi,
pozdrawiam