Witam wszystkich i od razu prosze o pomoc. Chce sprzedawac na targowiskach odziez. Mam juz wpis do ewidencji i czekam na REGON. Jestem rencista wiec o ubezpieczeniach postaram sie wszystkiego dowiedziec w ZUS. Mam juz swoj NIP- ktory jak sie dowiedzialem ma byc NIP-em firmy. Najwiekszy moj problem jest z forma opodatkowania. Głównie interesuja mnie "karta podatkowa" i "ryczalt" (te dwie formy polecaja inni na forum)
W karcie podatkowej placimy stawke z tabeli - TABELA MIESIĘCZNYCH STAWEK PODATKU DOCHODOWEGO W FORMIE KARTY PODATKOWEJ. Moja tabelka bedzie "Działalność handlowa w zakresie sprzedaży detalicznej-artykułów nieżywnościowych" Stawka jest takze zalezna od ilosci mieszkancow w miejscowosci w ktorej handluje (i tutaj nie wiem jak jest poniewaz w ewidencji mam wpisane "na terenie calego kraju"-wiadomo raz na tym targowisku a raz na innym) stawka powyzej 50.000 mieszkancow tez jest dla mnie szokiem(miesiecznie mam placic 523-1586zł?)
Najprostsza forma rozliczeń, nie wymaga prowadzenia ksiąg, składania zeznań podatkowych, deklaracji o wysokości uzyskanego dochodu oraz wpłacania zaliczek na podatek dochodowy
Jezeli chodzi o ryczałt to dla "działalności usługowej w zakresie handlu" to stawka wynosi 3,0% przychodów. Nie odlicza się kosztów uzyskania przychodu.
Podstawę opodatkowania stanowi przychód bez pomniejszania o koszty jego uzyskania(nie bardzo rozumiem o jakie koszty chodzi. Czy jak sprzedam odziez i bede z tego mial powiedmy 1800zł musze z tego policzyc 3% czy moge odliczyc od 1800z-ZUS-oplaty za targowisko i benzyne wyjdzie mi z 1000zł i wtedy policzyc 3%???) .
Podatnicy korzystający z tej formy opodatkowania obowiązani są do prowadzenia ewidencji przychodów odrębnie za każdy rok podatkowy.
Prosze napiszcie mi jezeli gdzies sie myle oraz co o tym myslicie i co mi radzicie.
Czy kozystajac z "katy podatkowej" mam placic ok 600zł miesiecznie?
Biorac po uwage ryczalt, przy dochodach 1000zł i podatku 3% jest to miesieczna kwota w wyskokosci 30zł.
Poradzcie mi cos i wytlumaczcie.