Witam wszystkich.
juz od jakiegos czasu myślę o założeniu działalnosci, byłem w urzędzie pracy i dowiedzialem sie takowej kolejnosci w jakiej musiałbym załatwic wszystko, rejestruje sie jako bezrobotny -> biore wniosek o dotację -> w ciągu ok tygodnia mam odpowiedz itd.
problem się pojawia w tym ze nie moge sięzarejestrowac jako bezrobotny ponieważ mam rentę rodzinną ktora przewyższa 500 pln miesięcznie. Mogę co najwyzej zarejestrowac się jako osoba szukająca pracy a to juz wyklucza mnie z dotacji.
i moje pytanie jest następujące. czy jest jakis sposob na ominięcie tego?
myslałem o tym zeby zrezygnowac z tej renty, ale to wiąze sie z długim czasem oczekiwania tzn do pazdziernika, następnie nie wiem jak by to było odebrane przez UP gdyz jedyną opcją jaka by była na "rezygnację z renty" jest porzucenie nauki(bądz tez po prostu nie doniesienie kwitka) ale swoją droga szkoda oddawac 500 pln miesięcznie.
podsumowując 13 tysięcy ktore oferuje UP pozwoliło by mi na start swojej działalnosci. czy są jakies inne podobne dotacje, ktore mozna otrzymac na podobnych warunkach (tzn nie spłacalne i bez wkładu własnego ) ?
prosiłbym o odpowiedz
pozdrawiam