Witam!
Mam pytanko odnośnie Zusu, bo sama juz nie wiem co mam o tym myśleć i co mam robić.
Założyłam firmę 15 października, dokonałam wtedy wpisu do ewidencji, otrzymałam Regon i Nip, ale faktycznie działalność rozpoczęłam niedawno bo 1 grudnia, wtedy dopiero zaczęłam pracować.
Wczoraj wybrałam się zarejestrować do Zusu, a tu mila Pani oświadcza mi że do Zusu powinnam przyjść 15 października, bo to jest moja data rozpoczęcia działalności. Nie ukrywam byłam w szoku, bo przeczytałam wcześniej w internecie i dowiadywałam się w Warszawie, ze do Zusu mam się zgłosić w ciągu 7 dni od faktycznej daty rozpoczęcia działalności, czyli 1 grudnia, bo wtedy w sumie rozpoczęłam działalność.
Tłumaczyłam Pani ze złożyłam wcześniej podanie o Nip i Regon, bo bez tego nie mogłam założyć konta, kupić sprzętu itp.-byłam poprostu uziemiona i że to byłoby brzydko mówiąc "zdzierstwo" płacić za cały październik, listopad jeśli firma jeszcze nie była czynna. Niby ta data którą podaję w Zusie powinna być taka sama jaka jest w urzedzie skarbowym- co za absurd, przecież to niemożliwe!!!
Czy jest ktoś w stanie mi udzielić porady co mam teraz zrobić. Czy będę płacić jakąś karę, bo tak mnie postraszyła ta Pani??? Czy jest możliwość rozwiązania tego problemu???
Pozdrawiam!