|
problem ze stanowiskiem pracy dla pracownika za dotacje z UP |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Zakładam małą firmę ja jako właściciel i jeden pracownik. Złożyłem wniosek do UP o dotacje i na komisji dowiedziałem się, że nie mogę z tych pieniędzy sfinansować dwóch stanowisk pracy (dwa biurka, dwa komputery itp) ponieważ ja mam założyć jednoosobową działalność i sam sobie stworzyć miejsce pracy a koszty stworzenia stanowiska pracy dla mojego pracownika to już jest doposażenie, o które mogę się starać po 6 miesiącach działalności. Trochę mnie to zbiło z tropu i inaczej to sobie wyobrażałem. Pytanie dla wtajemniczonych. Czy faktycznie tak jest, że za pieniądze z dotacji nie mogę wyposażyć miejsca pracy swojemu pracownikowi? Czytałem ustawę i rozporządzenie ministra pracy i nigdzie nie jest to zabronione.
Owszem nie ma takiego zapisu ani w ustawie ani w żadnym rozporządzeniu dotyczącym przyznawania dotacji, ale..
PUP razem ze starostą mogą wprowadzić regulamin przyznawania dotacji, w którym znajdują się szczegółowe warunki jej przyznania oraz sposoby jej wydatkowania. Nawet jeżeli takiego regulaminu nie ma to pamiętaj, że decyzja komisji i tak jest uznaniowa - nie mają obowiązku przyznać Ci dotacji nawet jeżeli wszystko jest w jak najlepszym porządku (formalnie i merytorycznie). Powiedzieli Ci, że nie można tzn, że nie można i tyle. Nie wdawałbym się z nimi w polemikę ani tym bardziej w kłótnie. Jeżeli naprawdę chcesz zatrudnić pracownika to zdecydowanie lepiej będzie Ci starać się o wspomniana przez nich dotację - jej wysokość jest taka sama jak na rozpoczęcie działalności. Po prostu przez pół roku jakoś będziesz musiał pracownika "przemycić" w firmie ;-)
Fatalnie. Myślałem, że jakoś przeciągnę ich na swoją stronę. W takim razie jeszcze jedno pytanie. Jestem już po komisji i we wniosku mam rozpisane zakupy na dwa stanowiska czy jeśli faktycznie jutro do mnie zadzwonią i powiedzą, że na drugie stanowisko mi nie przyznali pieniędzy to znaczy, że dostanę ich mniej czy będę mógł tą część sumy przeznaczyć na inne zakupy. Przyznam, że wydatków mam o wiele więcej niż pieniędzy z urzędu i część pokrywam z własnych pieniędzy i chciałem zrobić teraz roszadę, że stanowisko pracy dla pracownika przygotuję ze swojej prywatnej puli a zakupy, które chciałem zrobić ze swojego kapitału przerzucę na UP. Czy mogę tak zrobić na tym etapie oczywiście po wcześniejszej konsultacji z urzędem.
Jeżeli nie mają w regulaminie zapisu, z którego to wynika to możesz próbować ich przekonać. Zastanów się jednak czy warto skoro masz dużo więcej kosztów.
Dadzą Ci mniej. Po prostu wyrzucą tamte wydatki. Możesz spróbować ponegocjować z nimi aby coś poprzerzucać z własnych wydatków. Przypuszczam jednak że będą kręcić nosami i przeciągnie Ci się do następnej komisji.
Dzięki. Czekam na telefon. Dam znać co z tego wyszło :)
Sprawa wygląda tak. Popytałem i poczytałem na temat tego doposażenia z UP i okazuje się, że miałbym niewielkie szanse aby PUP dotował na mój biznes dwa razy w tak krótkim czasie (dotacja na rozpoczęcie działalności+ doposażenie). Zapytałem w urzędzie czy uważają to za uczciwe, że z jednej strony mi obcinają fundusze a na drugą dotację nie mi dają szans. Rozmowa zakończyła się tym, że podjęcie decyzji przesunęło się w czasie. Dziś dostałem telefon, że przyznali mi dotację w wysokości 13.100 zł, wnioskowałem o 13.500 zł. więc jestem bardzo zadowolony. Te cztery stówki pewnie obcieli mi dla zasady :)
W takim razie gratuluję. Skończyło się dla Ciebie bardzo dobrze :-)
A 4 stówki mogli uciąć dlatego, że np mieli za mało kasy i każdemu ucięli - zazwyczaj tak to właśnie jest.
|
|