|
Problem_Spółka cywilna?(ojciec z synem) |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie! Chciałbym uzyskać poradę na temat mozliwości rozwiązania problemu dotyczącego sposobu współpracy z własnym ojcem. Od tygodnia śledzę wasze porady i całe forum Biznesu, i zdąrzyłem sie już co nieco dowiedzieć na temat zakłądania spółki(wydaje mi się że cywilna będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem ale może podpowiecie mi lepsze rozwiązania dla zminimalizowania kosztów:)). Mój stary od 30 lat pracuje jako technolog w firmie(teraz były cięcia budżetowe i ma prace na pół etatu). Ma natomiast szerokie grono klientów indywidualnych dla których projektuje. Ja jestem studentem(24lata, zostały mi jeszcze dwa lata studiów) i znam doskonale program z którego korzystają dziś niemal wszyscy inżynierowie, architekci, projektanci. Zakładając działalność chcę współpracować z ojcem(on zajmie się projektowaniem i zdobywaniem klientów, których zreszta stale ma, ja natomiast kreśleniem).Jaki sposób byłby najrozsądniejszy? Spółka cywilna, czy może założyć działalnośc na siebie(usługi kreślarskie itp z softem na licencji) i współpracować z ojcem na zasadzie umowy o dzieło? Może macie jakieś inne patenty, które pomogłyby rozwiązać tą zagwózdkę. Za wszelkie informacje, może linki, własne doświadczenia będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelników.
Może zacznij od najprostszej formy czyli działalność jednoosobowa. W miarę rozwoju zawsze możesz przejść na spółkę cywilną czy inną, "wyższą" formę. Zawsze to mniejsze koszty przy rejestracjii łatwiej i szybciej załatwić można.
|
|