|
Procedury inwestowania na giełdzie |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Mogłby ktoś mi z Was wymienić procedury inwestowania na giełdzie ?
Otwierasz konto maklerskie
Kupujesz akcje Sprzedajesz akcje Jestes duzo do przodu, duzo do tylu albo na 0 ;] To tak w wielkim skrocie
a troche bardziej rozbudowane?? mnie to tez interesuje ;)
Zakładasz konto w biurze maklerski (musisz mieć NIP). Prowadzenie konta jest płatne (chyba, że jest jakieś bezpłatne elektroniczne ale ja o takim nie wiem).
W tradycyjnych biurach płaci się chyba ok. 60 zł rocznie (już dokładnie nie pamiętam). Za każdy zakup czy sprzedaż akcji trzeba płacić prowizję (5-10 zł przy małych kwotach lub ileś procent przy kwotach wyższych). Wszystkie formalności załatwiasz ze swoim maklerem przy okienku więc nie musisz martwić się o nic tylko dyktować co kupić, co sprzedać i płacić;] Z obrotu akcjami trzeba się rozliczyć z Urzędem Skarbowym. Na koniec roku moje biuro maklerskie (BGŻ) przesyłało mi wzór PIT-u jaki musiałem wypełnić (z wszystkimi wyliczeniami etc.) Przepraszam, że nie podaję dokładnych cen ale od dwóch lat już się w to nie bawię więc nie pamiętam. Jeśli znajdę gdzieś dokumentacje to dodam więcej konkretów. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę. Pozdrawiam
Witam,
a no w trakcie tych 2 lat sporo sie zmienilo. Jest na rynku wiele biur maklerskich i chyba wszystkie udostepniaja usluge wpelni elektroniczna. To znaczy, ze zasiadasz sobie w domku o 9.30 przed kompem (ci co graja na kontrakatch o 9) i sledzisz on-line notowania, wykresy, wiadomosci. Spadly tez prowizje a prowadzenie rachunku jest bezplatne (zakladajac jakies obroty ;) ). Pozdrawiam Jerry
mozesz ktos podac adresy www najciekawszych internetowych biur maklerskich? dzieki z gory
Temat przyklejony
http://www.biznesforum.pl/topics33/jaki ... vt9554.htm modfolio.pl czytaj uważniej nasze forum :P
|
|