Witam, jestem studentem i planuje założyć firmę dlatego chciałbym się dowiedzieć kilku szczegółów. Otóż mój przypadek jest dość specyficzny.
Realizuje aranżacje, remixy i inne usługi w produkcji muzycznej i jako student chciałbym to zalegalizować zakładając firmę i odprowadzając z tego podatek.
Ponadto jestem liderem zespołu, który gra koncerty w klubach i na plenerach - gdzie będe musiał wystawiać faktury za usługę "koncert" -> pytanie brzmi : czy jesli bede miał zarejestrowaną firmę produkcja muzyczna-usługi muzyczne to mogę te dwie usługi wpisać pod jedną firmę ? Do czego zmierzam ... jedna opłata ZUS itd? w końcu byłaby to ciągle firma jednoosobowa? Następne moje pytanie , jak mam odprowadzać VAT jeśli mam zlecenie z zagranicy o aranżacje ?
i ostatnie: gdyby mój biznes kiedyś przerodził się w agencje koncertową: podpisałbym np umowę o dzieło z zespołami-> czyli nowy zespół liczył się bedzie jako nowy pracownik ? jak zmieniają się moje opłaty? Przypominam że jestem studentem - mam teraz 21 lat a z racji takiej że bede studiował 2 kierunek to napewno do 26 roku życia bede studentem.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)