|
Produkcja alkoholi |
Produkcja alkoholi
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Produkcja alkoholu .Jest to bardzo ciekawy temat:) otóż wiele osób na wsiach robi sobie wino na własne potrzeby ich smak i aromat bywa dużo lepszy od tych produkowanych w wielkich fabrykach tak więc może rozwiniemy ten temat.czy do produkcji jest skomplikowana aparatura czy może wystarczy sprzęt domowej roboty?? Itp
Mam na myśli skromną linię produkcyjną
mój wujek robi takie smakołyki i powiem Ci, że wszystko zależy od receptury :D uwierz na słowo :). On zakupił sprzęcik za 1000zł ale fakt, że jest wykonany z kwasówki. Nie wiem czy są jakieś aparaturki które dają większą wydajność niż te małe aparatury pod kuchenke gazową :/ Otwórz gorzelnie tylko na taki interes potrzebujesz około 5 000 000 000zł ;P
sęk w tym że wino produkowane w niewielkich ilościach jest ok. ale jak zaczniesz zwiększać ilości to przy niewielkich nakładach niechybnie ucierpi jakość i to bardzo mocno. pozdro
Ze o kontaktach ze skarbówką i policją nawet nie wspominając. Wtedy ucierpi nie tylko jakość trunku ale także kieszeń oraz godność producenta.
no ale chyba państwo nie ma już monopolu na taką produkcję i obrót, wszak sam palikot trunki produkuje.
Oczywiście, że monopolu nie ma. Tym niemniej bariera wejścia na taki rynek niska nie jest. Poczytaj dobrze ustawy.
nie ma co czytać, to jest jasne, ale coś tam miało być że niewielkie winiarnie wzorem krajów południowych, mogą sprzedawać swoje produkty
Ale to tyczyło chyba tzw. produktów regionalnych o opatentowanej recepturze i zasadach wytwarzania. I nie wiem czy nie w ściśle określonych kontrolowanych ilościach. Inaczej stanowiłaby to furtkę do legalizacji bimbrownictwa. A tak utraconych syków żaden rząd,
bez względu na orientację polityczną by nie strawił.
Moim zdaniem powinien być całkowcie wolny rynek i poza narkotykami, bronią i lekami powinna być całkowita swoboda produkcji. czyli chcesz tłuc gorzałę, to jeśli twój produkt spełnia normy to państwo kasuje od ciebie wszystkie podatki i proszę bardzo. skorzystaliby na tym wszyscy, gdyż nie tylko producent płacilby podatki ale i jego pracownicy i sanitariusze w izbach wytrzeźwień, i wiele innych podmiotów.
No tak do końca to nie jest. Akurat alkohol i narkotyki są do siebie bardzo zbliżone. I 1 i 2 uzależnia w n admiarze i prowadzi do powstania grupy ludzi, która potem trzeba leczyć lub ponosić konsekwencje jej działania: wzrost przestępczości, wzrost wypadków w pracy - niepełnosprawność, tragedie rodzin osób uzależnionych, częstsze choroby tych grup społecznych - a i tak ciężko jest normalnym ludziom dostać się na NFZ do specjalisty. Podobnie jest z papierosami.
ale mnie się wydaje że mniejsza ilość producentów nie zmniejszy tych zjawisk. Ewentualnie producenci powinni być obciążeni dodatkowym np. 10% podatkiem przeznaczonym na usuwanie skutków uzależnienia, no bo tak na zdrowy rozsądek wyobraźmy sobie sytuację: idzie gość do monopolowego, tam patrzy na pełne półki gdzie są tylko alkohole wielkich koncernów, odwraca się na pięcie, wychodzi mówiąc; od dzisiaj nie piję skoro alkoholu nie produkują mniejsi wytwórcy ;)
Tu chyba nie o to chodzi, a raczej o kontrolę tego co jest produkowane. U mniejszej ilości większych producentów łatwiej wykryć czy alkohol produkowany jest właściwy jakościowo czy też nie, ale mogę się mylić gdyż to nie moja branża. Niech wypowiedzą się eksperci, jeśli tu jacyś są od tego tematu.
panowie ale zboczyliście z tematu i to mocno
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja alkoholi": - Świat alkoholi - IMPORT ALKOHOLI Z UE - Hurtownia alkoholi - Hurtownia alkoholi - hurtownia alkoholi i piw
• Strona 1 z 1
|
|