Witam serdecznie na forum.
Ostatnio wpadlem na pomysl produkcji bloczkow betonowych pod fundament.
Tylko jedno ale, czy trzeba na to pozwolenie, ale sam pomysl jest ok .
|
Produkcja bloczkow betonowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie na forum.
Ostatnio wpadlem na pomysl produkcji bloczkow betonowych pod fundament. Tylko jedno ale, czy trzeba na to pozwolenie, ale sam pomysl jest ok .
Witam Ja również jestem na etapie rozpoczecia załatwiania formalności związanych z produkcją bloczków. Chętnie wymienię się informacjami Pozdrawiam Morcinek jmarcin1976@o2.pl
A ja jestem na etapie ich produkcji:) Problem w tym że nie robie tego dla siebie, tylko po prostu dorabiam na studia w betoniarni. Jeśli chodzi o pozwolenia, to nic mi nie wiadomo na ten temat. Wiem jednak, że próbki betonu wysyłane są do analiz składu. Dobra rada: Jeśli dopiero kupujecie wibroprasę, to doradzam tzw "kroczącą". Jej plusem jest to, że może przy niej pracować praktycznie jedna osoba. Oczywiście są modele stacjonarnych, które może obsługiwać jedna osoba, ale są to modele zdecydowanie droższe. Na Allegro jest tego sporo.Podsumuje jednak tak: pomysł jak najbardziej trafiony!!!! Ja pracuję w Olkuszu, gdzie są dwie betoniarnie i powiem wam, że nic tak nie schodzi jak właśnie bloczki fundamentowe.Klienci czekają miesiącami na towar. Ludzie z tego murują praktycznie wszystko, bo są stosunkowo tanie. U nas ok 2,70zł za sztukę. Sam też myślę o własnej działalności, ale najpierw chcę zarobić trochę kaski (przy kostce oczywiście;)).
Życzę powodzenia i pozdrawiam!
Co do bloczków, to powiem wam tak to dobry biznes, ale chcąc na tym zarobić aby wyjść trzeba:
1.) Tworzyć dziesiatki tysiecy, co nie jest takie proste. 2.) Masę miejsca do składu na paletach, odleżenie itp. ( np. 400 palet poukładać na placu ) 3.) Najważniejsze! Sprzedaż i mieć gdzie !!!, też nie takie proste. 4.) Są na rynku pajace, którzy strasznie ceny zaniżają. 5.) Te cholerne certyfikaty !!! A kolega napisał że na allegro jest sporo wibropras, znalazłem 3 stare trupy i jedną nową . Co mi z maszyny za 200.000 zł ?? Wolę 5 nowych z większym przebiciem w produkcji niż ta jedna za 200.000. Uważajcie na to. Pozdrawiam.
"Co mi z maszyny za 200.000 zł ??
Wolę 5 nowych z większym przebiciem w produkcji niż ta jedna za 200.000. Uważajcie na to" Kolego ty chyba nie wiesz o czym ty mowisz, tak w ogole jak czytam te wszystkie watki z tymi swietnymi pomyslami to zastanawiam sie czy macie jakiekolwiek pojecie o niezbednym kapitale na start. Zadalem sobie troche trudu i sprawdzilem to, a wiec sredniej klasy wibroprasa firmy Mikon o wydajnosci 250mkw na 8h to koszt 260000zl netto, jednak to jak dla mnie jest najmniejszy problem. Najwieksze koszta zaczynaja sie na wstepie produkcji zeby wyprodukowac 250 mkw to jest okolo 3125 bloczkow potrzeba okolo 75 ton zwiru(30zl/tona), do tego 15 ton cementu(ceny rozniste ciagle sie zmienia), oraz 9000 litrow wody, to wszystko to jest zuzycie dzienne, takze radze sobie to dokladnie przeliczyc bo dziennych kosztow jest prawie 9 tys zl.
Ze żwirem akurat miał byś najmniejszy problem bo to tylko 3-4 rynienki ja mieszkam 15km od żwirowni i widzę jak codziennie jadą tiry do Lublina(80km) i robią kilka kursów, więc wystarczy znaleźć jedną osobę która by dowoziła żwir. Kiedyś z ojcem kupowałem kręgi to byliśmy u gościa który to robił i produkował pustaki żużlowe to miał niewielki plac do 0,5ha, silos na cement, kupkę żwiru, trochę żużlu i betoniarkę i małą wibroprasę. Wszystko rozwoził jelczem i nawet sporo tego produkował. Problem cementu powoli zaczyna sie rozwiązywać.
Więcej na pw.
Nie chodziło mi o to ze duze ilosci surowców to problem bo to jest zaden problem chodzilo mi raczej o przedstawienie poczatkowych kosztów o plynnosc finansowa, nikt ci nie da niczego za darmo a zanim sprzedaz pierwsza partie towaru troche czasu uplynie.
Pracowalem kiedys w takiej duzej firmie na śląsku i wiem że prasa do bloczkow o której mowa w ktoryms poscie(krocząca)jest dobra.Pozwala na wykonanie 5 bloczków z jednego odbicia.Oszczędność miejsca jest spora.Pozdrawiam.
No właśnie, ja mówiłem o kroczącej wibroprasie. Wiem że jest dobra bo sam na niej pracowałem;) Ale co do cen jakie podajecie: to są ceny za konkretne maszyny (zazwyczaj stacjonarne) z podajnikami masy betonowej i innymi takimi "bajerami"! -Do profesjonalnych zakładów betoniarskich. W praktyce to wygląda trochę inaczej -prawda hanys? ;) Dla was wystarczy jakaś mała, używana, wibroprasa krocząca! Taką to kupicie do 50 tys.(wiem, bo sam widziałem).Kupując te modele za 200 tys. nie wykorzystacie w pełni ich potencjału, no chyba że macie konkretną betoniarnie:) Ja pracuję w dość dużym zakładzie i mamy wibro za ok 100 tys. które w pełni nam wystarcza.
Pozdrawiam! Pablo
a czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ze sprzedazą betonu towarowego. potrzebna licencja? jakieś papierki itd ?
Powiadacie ze tiry nawet 80 km jeżdżą do żwirowni i to parę razy, ja miałbym możliwość wybudowania mojej firmy 30 metrów od żwirowni miałbym parę naście metrów do wielkiej kupy żwiru by mi odpadł koszt transportu bo by fadromą mogli mi pod sama maszynę przywieść.
Myślę o kupnie węzła betoniarskiego i kilku gruszkach. Na co zwracać uwage i jakie kłopoty mnie czekają.
Jak widzę taką wypowiedź, to zakładam że dysponujesz sumą minimum 1 miliona..... tak? W tym biznesie już na początku bardzo ważne jest miejsce otwarcia betoniarni. Czyli obadaj rynek, gdzie najbliższa betoniarnia się znajduje, jaka jest odległość do żwirowni itp. W późniejszym czasie to może odegrać duże znaczenie.
tak miejsce jest priorytetem, przecież nikt nie będzie jeździł do ciebie po beton 100km jak ma betoniarnie 10km od siebie, ja bym wybrał miejsce w obrębie którego mają sprzedawać działki budowlane, dobrze rozwijające sie miasto.... ale to trzeba dobrze trafić, w mojej okolicy jest jedna betoniarnia w obrębie 25km i ma sie całkiem nieźle sprzęt totalne dno ale szefostwo jezdzi najnowszymi furami:D terminy dostaw betonu na budowę?? zamawiasz beton na 8rano przyjeżdża po 14:D
Dzięki za odpowiedż .Powiem tak mam ok pół mln got. i dobrą zdolność kredytową. Zastanawiam się nad powrotem do naszej kochanej ojczyzny, ale muszę coś tam robić.Ostatnie 4 lata pracowałem przy betonie i dlatego ten pomysł z betoniarnią.Znam się też na na tzw betonie odciskanym lub pres beton . To ciekawa alternatywa dla kostki,podobna cena ,ale dużo szybszy i ładniejszy efekt.Odwdzięcze się za podpowiedż gdzie ulokować taką betoniarnie. Początkowo myślałem o okolicach Opola bo mam tam działkę która by się nadawała,ale w tym mieście jest już 5 bet.
|
|