|
Produkcja cegieł, pustaków |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pomysł jak w temacie a mianowicie otwarcie lini produkcyjnej cegły, pustaki. Co o tym myślicie, może ktoś już sie zajmuje tym i co podpowie.
wiesz, jezeli masz warunki i przede wszystkim kase to działaj
Dzieki tyle to ja tez wiem :)
czy Ty wogole wiesz ile to kosztuje , ?
linia produkcyjna materiałów budowlancy to pieniadze rzedu 10 mln zł ... jezeli tyle masz , to nie powinno byc Cie na tym forum tylko na wyspach Bahamas , a o prosbe i info pytalbys bys firmy i urzedy , ktore zalatwiaja zezwolenia , dziecinada , kiedys juz ktos pisal , ludzi wchodza na forum i psiza , chce kupic to i to , otworzyc Mcdonalda o mi smakuje itd itd , hehe
prosta produkcja pustaków żużlowych - to nie jest aż taka duż inwestycja.
W tej chwili w okolicach Częstochowy - gdzie mam rodzinkę która się tym zajmuje jest spory popyt na pustaki. Kolejka do zamówienia sięga do końca czerwca. Po krótce przedstawię jak się to odbywa właśnie w okolicach Częstochowy i ile to kosztuje. Do takiej produkcji potrebne jest : betoniarka koszowa , forma - dobrze byłoby aby była jak najlepiej pomyślana - zaoszczędzi to sporo czasu materiały do produkcji - żużel , cement, żwir i chyba coś tam jeszcze .... wózek widłowy - wiata lub hala zadaszona - czoć znam wytwórnie które robią pod gołym niebem- tylko na wylewkach jakiś transport - w miejscu o którym piszę transport załatwiają ciągnikiem z przyczepami 2 pary pracowników (na dwie zmiany ) Ile można skasować ? Pod Czestochową koszt pustaka to 2, 10 zł netto Ile się da wyprodukować miesięcznie przy założeniach podanych powyżej ? około 24-25 tyś pustaków, daje nam to ok 50 tyś zł netto Ile można zarobić ? tutaj to już różnie jest zależy za ile się kupi materiały i czy sprzęt już masz spłacony czy masz swoje żwirownie- czy płacisz za dostawę... Nikt nigdy Ci nie powie ile można zarobić - ale trochę się da ! Może po opłaceniu wszystkie zostanie Ci z 10 tysięcy- myślę że nie najgorzej, prawda ? Tym bardziej, że większość transakcji dla klientów indywidualnych odbywa się bez faktur. Na co zwrócić uwagę ? Jest to ciężka praca wymagająca dużego wysiłku fizycznego. druga sprawa, rozeznaj czy nie będziesz miał kłopotów z zaopatrzeniem w cement- są ostatnio jakieś kłopoty... Mam nadzieję, że trochę pomogłem ... Pozdrawiam Grzegorz Sitek
Moim zdaniem to genialny interes,bo przecież pustaki są bardzo drogie ale najdziwniejsze jest to że ich nie ma,bo jest duży zbyt.Jeśli moge spytać ile takie przedsięwzięcie kosztuje?
jesli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz "GEEZ" !!!
W moich okolicach producenci pustaków mają nie przyjmują już zamówień na ten rok - bo mają kontrakty do końca roku, więc jeżeli odpowiednio szybko wbić się w rynek - można na tym całkiem sporo zarobić
Zgodzę się z Grzegorzem że do produkcji zwykłych pustaków, nie potrzeba milionów. Zważywszy że w branży budowlanej panuje ożywienie, a materiały budowlane drożeją z dnia na dzień. Jest to interesujący pomysł. Mimo wszystko pustak żużlowy może być alternatywą dla cegły, na którą nie wszystkich stać. Tylko zastanawiam sie czy te pustaki są nadal w modzie jak jeszcze kilka lat temu. ?
Z waszych postów wynika że tak, ale czy na pewno? Pozdrawiam
moze ktos cos wiecej jeszcze dopowie na ten temat. a mianowicie z kąd wziąsc skład takiego pustaka?(ilosc cementu,ilosc zuzlu np. na 100 sztuk) czy potrzebne są jakies atesty na wytrzymałość? itd.
może ja dorzuce jeszcze swoje 3 grosze do tematu. Maszyny do produkcji pustków są rużne. mozna już kupić za 15 000 zł a można za 230 000 zł. Takie maszyny nazywają się pustaczarki. Tu macie przykładową strone http://www.mikon-maszyny.pl/?s=2
Tu macie powiedzmy lepszej klasy pustaczarke http://www.allegro.pl/item192211667_pus ... prasa.html a tu coś tańszego http://www.budowa.com.pl/gielda__30___/ ... a_hk6.html Myśle że ceny są zrużnicowane natyle że nawet niezamozny przedsiębirca może ruszyć z dość prymitywną produkcją. W sumie teraz rynek pochłonie każdą ilość pustaków tylko przy małych ilościach trzeba się zastanowić czy to będzie opłacalne. Do wyrobu betonów lekkich kruszywowych stosuje się następujące kruszywa: • lekkie kruszywa mineralne oraz odpady przemysłowe • kruszywa ze spiekanych glin i surowców skalnych • wypełniacze organiczne, głównie drewnopochodne i polimerowe (np. styropianowe) Mieszankę betonową otrzymujemy poprzez wymieszanie w odpowiedniej proporcji cementu, kruszywa lekkiego oraz wody zarobowej. Mogą być również stosowane różnego rodzaju domieszki i dodatki poprawiające właściwości.....betonu. A żeby to wszystko niebyło takie proste to podam jakie przepisy trzxeba spełnić żeby sobie takiego pustaczka legalnie sprzedawać. Elementy budowlane mogą być dopuszczone do sprzedaży i stosowania jeżeli zostały: 1. właściwie oznaczone, 2. posiadają odpowiedni certyfikat bezpieczeństwa określający, iż zostały wykonane zgodnie z kryteriami technicznymi określonymi w Polskich Normach, aprobatach technicznych oraz z właściwymi przepisami i dokumentami technicznymi, dotyczącymi wyrobów 3. posiadają ocenę zgodności i certyfikat zgodności lub deklarację zgodności z Polską Normą lub aprobatą techniczną dla wyrobów nie objętych certyfikacją określoną w punkcie 2. Pełny tekst trybu dopuszczenia wyrobów do sprzedaży i stosowania znajduje się w art. 10 ustawy "Prawo budowlane" z 7 lipca 1994 r. Zakres certyfikacji na znak bezpieczeństwa reguluje art. 13 ustawy o badaniach i certyfikacji z dnia 3 kwietnia 1994 r. Obecnie obowiązuje zarządzenie z 28 marca 1997 r. obejmujące drobnowymiarowe wyroby z betonu lekkiego podające jednostkę upoważnioną do przeprowadzania certyfikacji, którą jest Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy "Cebet". Określenie właściwych systemów oceny zgodności oraz stosownych procedur dla pozostałych drobnowymiarowych elementów z betonów lekkich które nie podlegają certyfikacji obowiązkowej określa rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 31 sierpnia 1998 r. Podstawę certyfikacji drobnowymiarowych elementów z betonów lekkich na znak bezpieczeństwa stanowią opracowane przez COBR PB "Cebet" w 1993 r. "Kryteria bezpieczeństwa, zdrowotności i ochrony środowiska wyrobów betonowych" zatwierdzone do stosowania przez Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa. Mam nadzieje że nieco rozjaśniłem sprawe. Pozdrawiam Jarosław S.
Także kolega "jarecki_s" po krótce przybliżył temat. Wniosek jest prosty lepsze deko handlu jak kilo roboty http://www.biznesforum.pl/topics36/posz ... t10363.htm
Pozdrawiam Marcin
Marcin z kad jestes?
Z ogłoszeń wynika że jeden pustak/cegła sprzedawany jest za 2 zł netto. Zastanawia mnie jakie byly by zyski netto.????????????
Witam!!! Wraz z kolegą wpadlismy wlasnie na taki pomysł mianowicie produkcji betonowych bloczków fundamentowych i pustaków typu "alfa".
Na poczatek interesuje nas produkowanie dwóch elementów ale kto wie co bedzie potem. Interesuja mnie każdego rodzaju informacje jakie możecie mi przesłac. A na ten przykład ską najlepiej brac szlake? Jak załatwic aprobatę techniczną? Z góry dziekuję !!!!!!!!!!
|
|