Od pewnego czasu zastanawiam się (ale tylko zastanawiam :) nad pewnym małym biznesem związanym częściowo z moim hobby.
Zapewne dla większości z Was będzie to coś nowego. Temat w Polsce jest dość niszowy (to dość drogie hobby), ale w krajach takich jak USA czy UK dobrze znany.
Mam na mysli gry bitewne (wargaming). Wargaming to rodzaj gier (tzw. gier wojennych, strategicznych czy figurowych) mających na celu symulację konfliktów zbrojnych / bitew przy wykorzystaniu figurek przedstawiających armie, złożonych zasad, makiet, miarek, kostek itp. Większości gier dotyczy konfliktów historycznych lub współczesnych, popularne są także gry wojenne w realiach fantasy i science fiction (jak choćby jedyny popularny system tego typu w Polsce - Warhammer FB/40K produkcji firmy GamesWorkshop). Z hobby wiąże się również aspekt modelarsko-plastyczny (tak figurki jak i makiety należy własnoręcznie złożyć i pomalować).
Zastanawiam się nad produkcją i sprzedażą tego typu figurek do istniejących już, dobrze rozpromowanych systemów.
Przykładowo mogą one wyglądać tak (oczywiście zostały uprzednio pomalowane) :

A tak wyglądają produkty nieobrobione :
[img]http://www.roundtable-bretonnia.org/index.php?option=com_joomgallery&func=watermark&catid=28&id=1994&Itemid=103]PLASTIK[/img]
[img]http://1.bp.blogspot.com/_jVLPvN4HoqY/R3n8rtVblOI/AAAAAAAACoA/Ie7UrYK2hwA/s400/Dark%2BAges%2B28.jpg]METAL[/img]
Figurki do gier bitewnych produkowane są ze stopu metali zwanego białym metalem lub też z plastików, w skali 25mm (najczęściej).
Mam kontakt z bardzo dobrym rzeźbiarzem, który jest w stanie wykonać "prototypy".
Sam bardzo dobrze znam środowisko graczy (tak polskie jak i międzynarodowe). Ogólnie w wolnym czasie "siedzę w tym", wiem jakie jest zapotrzebowanie, kto i za ile co sprzedaje itp.
Ceny gotowych, typowych produktów tego typu to: 15-50 zł (metal) lub 5-10zł (plastik) za figurkę. Są one pakowane w zestawach (3-30 figurek) zależnie od rodzaju. Do typowej rozgrywki potrzebne jest więc po 1000-1200 zł na stronę plus koszt podręczników itp.
Myślę o sprzedaży internetowej do paru dystrybutorów w Polsce oraz przede wszystkim na rynek USA i Europy (tam jest najwięcej graczy i kolekcjonerów).
Wiem, że całość może się wydawać dość idiotyczna, ale potencjalnych klientów jest sporo.
Traktowałbym tą małą manufakturę jako zajęcie dodatkowe (jestem informatykiem i dobrze mi z tym :).
Zasadniczo wiem o temacie wiele ale interesuje mnie jak mogłoby to wyglądać od strony technologicznej, tzn. jak przenieść prototyp figurki czy to w formie rzeźby czy projektu 3D w formie cyfrowej (Maya, 3D Studio MAX) na końcowy produkt? Czytałem o drukarkach 3D ale to bardzo drogie i nieopłacalne rozwiązanie. Nie chcę też otwierać swojej odlewni (co jak myslę jest też bardzo drogie). Czy są na rynku firmy gotowe wykonać tego typu (małe i precyzyjne) odlewy? Jeśli tak, jakiego rzedu byłyby to koszty? Jak wogóle zapatrujecie się na ten pomysł? :)
Pozdrawiam :)