|
Produkcja kajaków. - strona 2 |
Produkcja kajaków.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam,produkcja jachtu ok 11 m przy ilosci pracownikow ok 10 osob wynosi ok. 6 tygodni,jesli chodzi o produkcje kajakow przy ilosci 1 osoby jestes w stanie zrobic ok.5 kajakow,lecz odradzam,jesli bedziesz zainteresowany tym interesem i zaczniesz wydawac pieniadze to zadzwon pod 880 58 40 59 ,mozemy sie spotkac i Ci przedstawie jakiich kosztow mozesz uniknac a w co trzeba zainwestowac,jakie musisz miec zaplecze,kiedy najlepiej zaczac i jak stworzyc taka firme
Witam,
ruszył ktoś z tym tematem? Jest ktoś nadal tutaj, żeby odpowiedzieć na kilka ważnych pytań? pozdrawiam
a jakie masz pytania to moze bede mogl pomoc,
dzwoniłem wczoraj pod numer który podałeś/podałaś, ale ponoć jest wyłączony.
chciałbym wiedzieć gdzie mógłbym kupić formę lub złożyć zamówienie na wykonanie i jaki jest to koszt?
licz po 20 zl za kilogram ,minimum,zalezy od dzisiejszej ceny materialow,forma do kajaka ,dwie czesci,wazy ponad 100 kg,a wiec wydasz na sam poczatek 2500-3000 zl,plus koszty przedmiotu z ktorego zrobisz forme,tzw.kopyto,np.nowy kajak,albo lodka,
mozna tez czasem kupic na alegro uzywana forme,trzeba jednak sprawdzic jej stan zarysowan ,pekniec i czy nie ma zadnych odksztalcen,odbarwien,
Mam kilka pytań odnośnie tego biznesu, pierwsze to czy ktoś ruszył z tym biznesem?
Drugie to czy ma ktoś pojęcie o ruszeniu z produkcją kajaków polietylenowych? Jak dobrze rozumiem to tutaj cały czas jest mowa o produkcji 'szklaków'.
Nie jestem zbyt w tym temacie, ale zauważyłem, że jak zwykle nikt nie liczy kosztów, nie zastanawia się nad technologią wykonania takiego kajaka, więc zupełnie nie myśli o konkurencji. Mata szklana i żywica epoksydowa nie są takie tanie, a kilka warstw tego trzeba nanieść, więc koszty mogą być całkiem niemałe.
Po drugie, nie wydaje mi się, żeby kajaki to była codzienność w sprzedaży, więc trzeba uderzać w dobrą dystrybujcę. Żeby uderzać w dystrybucję, trzeba mieć ładny design i dobrą cenę, żeby mieć ładny design i dobrą cenę, trzeba znać odpowiedni proces technologii wykonania/wykończenia, pokrycia lakierem itd, a żeby to wszystko zrobić trzeba mieć odpowiedni sprzęt i doświadczenie, żeby mieć odpowiedni sprzęt i doświadczenie trzeba zainwestować dużo pieniędzy, bo napewno zanim wykonacie odpowideni kajak, będziecie musieli zmarnować trochę godzin i materiału. Tak więc spokojnie, najpierw dowiedzcie się jak to się robi, jak powinien wyglądać, co powienien mieć i jak dojść do tego wszystkiego, a później myślcie o łapaniu się za taki biznes, bo napewno jest jakiś większy producent, który ma linię i możecie nie być dla niego konkurencyjni ani pod względem wykonania ani ceny.
Na dzień dzisiejszy interes się nie opłaca. Lepiej sprowadzać kajaki z Chin ponieważ nie martwisz się o żadne kopyta i koszty produkcji tylko zamawiasz duża partię aby dostać upust i jedziesz z koksem. Jeżeli nie ma się zbytu to szkoda zamrażać kapitał.
Tak poza konkursem, jak wszyscy zapewne wiedzą: "w tym kraju nie da się zarobić uczciwie".
tu gdzieś obok jest napisane o polietylenie. Przypomnjiałem sobie że ta firma też robi coś a`la jachty. Wygląda to tak że jeden "odlew" ma wymiary ok 1,5 metra na 3 metry i można łączyć dowolną ilość takich egzemplarzy w sposób bardzo trwały. i ta jedna jednostka przypomina łódkę z tym że jest jakby pełna, a wewnątrz jest wypełniona spienionym styropianem, przes co nawet gdyby któraś przeciekła to nie zatonie. No inna sprawa że jeszcze trzeba dorobić barierki żagiel itp. Z tego co wiem to chyba nie sprzedawało się za dobrze i zaniechali produkcję tego przez co forma pewnie leży bezużyteczna w jakimś magazynie. pozdro
na temat produkcji kajakow wlasciwie sam sie zastanawiam bo mam doswiadczenie przy budowie motorowek i jachtow.Jezeli jest ktos kto ma formy do sprzedania to prosilbym o kontakt.blumak1@o2.pl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja kajaków. - strona 2": - produkcja kajakow z zywicy poliestrowej - Produkcja oraz wynajem kajaków przy jeziorze - Wypożyczalnia Quadów, rowerów, kajaków - Certyfikaty dla łodek jachtów i kajaków - Produkcja tv
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|