|
Produkcja Materiałów Budowlanych - strona 7 |
Produkcja Materiałów BudowlanychBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ojj widzę że nie masz smykałki do interesu w ogóle kolego!! wszystko możesz sprawdzić na allegro tańszych ofert niż tam nie znajdziesz w żadnym składzie budowlanym! a co do receptury na kostkę to se możesz czytać i tak nic z tego niedojdziesz do tego sam a pytać to i tak Ci nikt nie powie bo to jest tajemnica produkcji zresztą nie da sie to wytłumaczyć "dolej jeszcze wody":) a co do węzła to za 85 tysięcy to można wychaczyc naprawde dobry zestawik !
Recepture już mam :)
Ceny kostki i materiałów do jej produkcji sprawdziłem. Sprawdziłem również jakie firmy wokoło mnie się tym zajmują ,i okazało się że w mieście obok jest jedynie mała fabryka kostki więc dobrze jest :). Mam tylko jedno pytanie gdyż tego nigdzie się nie doczytałem a mianowicie jak się suszy tą kostkę w jakimś piecu czy po prostu daje się je aby leżały i twardniały ?
kostkę kolego to jak ja wyprodukujesz to ja odkładasz na dobę pod folię i ona sie tam "parzy" dojrzewa
a co do receptury to powodzenia przy produkcji :)
Witam
Czy ktos z forumowiczów zaczął produkcje betonowej galanterii? Może wróci do dyskusji… Mnie także interesuje produkcja bloczków betonowych i innych „prostych” materiałów betonowych: kostka (2-3 wzory), obrzeża, krawężniki. Poczytałem troche wątków na tym forum i przeszukałem Internet i troche sprawa mi się rozjaśniła na pewne zagadnienia ale nie wszystkie. Początkowo zaopatrzył bym się w dwie najprostsze wibroprasy kroczącą i stacjonarną, wózek widłowy, paleciak betoniarkę ok. 400l, może silos, itp. Problem zaczyna się gdy zaczynam zliczac koszty materiałów potrzebnych do produkcji. Wg tego co znalazłem w necie to do produkcji 1m3 betonu B15, czyli taki jaki najczęściej jest stosowany do bloczków powinno się zastosowac proporcje: cement 42,5_____300kg piasek 0-2_______800kg żwir 2-6________1050kg woda__________ok. 190l Rentownośc liczyłem na bloczkach betonowych bo tak chyba najprościej. Z 1m3 betonu można wyprodukować ok. 91,3 bloczka o wymiarach 38x24x12 Ceny składników z transportem jakie znalazłem w necie (są to ceny nieprecyzyjne i stąd może brac się duży bład ostatecznego wyniku) i jakie zastosowałem do liczenia kosztów: cement 42,5____325zł netto /tone piasek 0-2_______20zł netto /tone żwir 2-6_________30zł netto /tone koszt wody jest na tyle znikomy, że go pomijam w szczegółowych wyliczenia a jej wartość uwzględniłem w kosztach stałych Przy użyciu tych cen i przy proporcjach jakie podałem koszt wytworzenia 1m3 betonu B15 wynosi: 145 zł. netto /91,3 bloczki =1,59 netto zł kosztują materiały na 1 bloczek Na jednej zmianie (8h) na takiej najtańszej więc i mało wydajnej wibroprasie można wyprodukowac ok. 1700 bloczków. Doliczając do tego drugi dzień na zebranie bloczków z placu i spaletowanie to tez ok. 8h we dwóch pracowników. Koszty stałe do 1 cyklu produkcji ok. 1700szt (2 dni) założyłem ok. 650zł. Ostatecznie koszt produkcji 1 bloczka= ok. 1,98 zł netto +23% VAT= 2,43 zł brutto Na rynku takie bloczki można kupić po ok. 1,70 - 2 zł brutto /szt. Zakładam, że sprzedawca/producent w tej cenie uwzględnia ok. 20% marży, czyli koszt produkcji to ok. 1,36 - 1,60 zł brutto. Wg moich wyliczeń mój bloczek by mnie kosztował 2,43 zł brutto/szt!!! Ich (konkurencja) produkcja kosztuje ok. 40% mniej niż wyszło z moich kalkulacji. Róznica jest ogromna by nie powiedzieć gigantyczna! Skąd taki bład? Proporcji chyba się nie da odchudzić a na pewno nie tyle by „zgubić” taką różnice. Zastosowałem błędne ceny? Koszt piachu i żwiru jest marginalny. Głównym kosztem jest cement. Czy kupując do produkcji ilości hurtowe cementu można go kupic np. luzem, w big pakach, lub w inny sposób tak by jego cena wyniosła ok. 200 zł/tone? Pozdrawiam i chętnie poznam opinie nt tego co napisałem - zwłaszcza te krytyczne. Może jeszcze gdzies sie pomyliłem...
Kolego, podziwiam się, że chcesz liczyć. Bardzo dobrze, dla niektórych matematyka to czarna magia. Niestety wierzysz w bajki, a przez to twoje obliczenia są błędne.
Błędnie wyczytałeś z pewnego fora na temat budownictwa ilość bloczków z 1 m3 zaprawy cementowej. Wymiary bloczka to 38 cm x 24 cm x 12 cm, czyli 0,38 m x 0,24 m x 0,12, czyli około 0,013 m3. A, więc z 1 m3 jest tyle bloczków 1m3/0,013 czyli około 77 bloczków. Po 2 dlaczego chcesz używać cementu 42,5 jak spokojnie wystarczy 32,5. Cement 32,5 można używać do elementów prefabrykowanych drobnowymiarowych. Gdyby kupował w tonach to można liczyć na duże upusty. Nie wiem jak Ty liczysz ile kosztuje 1 m3 betonu. Ja do 1 m3 zużyłbym 400 kg cementu, i reszta piasek i żwir, czyli groszowe sprawy jak się ma własną żwirownię. Tonę cementu kupisz w hurcie nawet za 250 zł, czyli pół tony to ok. 125 zł. Jak musiałbyś kupić żwir, piasek i wodę, a wody zużyjesz baaardzo dużo to 1 m3 zaprawy wyniesie ok. 200 zł. Jak masz żwir, piasek i wodę z żwirowni to taniej. Jak masz swój piasek, żwir i wodę to 125 zł/77 bloczków, czyli koszt 1 to 1,6 zł. Te bloczki tańsze np: po 1,70 zł pewnie zawierają w sobie mniej cementu :D. Na alledrogo można spotkać bloczki po 2,5 zł. 1,6 zł plus 23% VATU, czyli wychodzi ok 2 zł. Przepuszczam, że firmy produkujące takie produkty mogą dokładać do nich popiołu i innych dodatków, co obniża produkcję. Do cementu dodaje się popiół co pozwala na obniżenie jego ceny i poprawienie właściwości. Może są tutaj jakieś specjalne dodatki?
Ostatnio czytałem, że w Szczecinie po wojnie (i pewnie w wielu polskich miastach) wznoszono bloki w technologii "gruzo-betonu", czyli w szalunek wkładane były "drobne betonowe elementy". Może w przypadku bloczków jest podobna sytuacja?
produkcja bloczka to jest nierentowny interes na początek ponieważ pasowałoby mieć swoją żwirownie i dobre dojście do cementu i produkować tych bloczków "miliony szt" co wiąże sie z dużym kosztem
wyprodukowanie tej ilości to pikuś jak sie ma maszynę i cały sprzęt ale jeszcze dochodzi sprzedaż takiej ilości to jest kosmos ceny nie spuścisz bo musisz wyjść na swoje a konkurencja nie śpi!
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja Materiałów Budowlanych - strona 7": - Produkcja materiałów budowlanych.....Jak zacząć?????? - Szukam inwestora - produkcja materiałów budowlanych - hurtownia materiałów budowlanych - głód materiałów budowlanych - Skład materiałów budowlanych
|
|