Moze produkcja mrozonek takich jak np:frytki,zapiekanki,pizze,uszka,pyzy,knedle itp.
Prosze o skomentowanie tego pomyslu.
|
Produkcja Mrozonek |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Moze produkcja mrozonek takich jak np:frytki,zapiekanki,pizze,uszka,pyzy,knedle itp.
Prosze o skomentowanie tego pomyslu.
Brrr... Może to i dobry interes, ale miałem okazję prowadzić działalność na której sanepid trzymał łapę - moja rada : ZAPOMNIJ.
Przepisy zmieniają się tak szybko, że nie nadążysz zarabiać na "unowocześnienia". Inną kwestią są dowolne interpretacje przepisów przez ich oddziały. Czy wiesz na przykład ile zlewozmywaków musi być w małym barze gdzie przyrządza się własne potrawy? Nie zgadniesz - wg nich: 6 sztuk (komór)!!! Gdybym nawet chciał je zamontować to gdzie? Na zapleczu 2,5 x 2 metry? Wracając do tematu - w mojej okolicy gość prowadził podobny biznes przez 2 lata. Pierogi, pyzy, frytki itp. Wszystko było super smak! Jak konkurencja wjechała mu na rynek z cenami 40% niższymi to zaczął ciąć koszty (zmiana technologii produkcji na "ekonomiczniejsze" surowce + chemia) i coraz trudniej było te wyroby przełknąć. Konkurencja - powiecie- dobra rzecz, lecz jeśli ty produkujesz 500 kg na dobę a oni kilkanaście ton to jak długo wytrzymasz dumping cenowy? Gość dał sobie spokój i dziś na tych halach produkuje pieczarki. Ale to już inny temat. pzdr
|
|