|
Produkcja opału - strona 5 |
Produkcja opału
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ja bym przeczytał forum do kturego link podałem powyrzej wypowiada sie tam pare osób i wnioskuje że ta firma nie jest godna polecenia na tym samym forum jest paru sprzedawców którzy znają sie narzeczy może trzeba z nimi sie skontaaktować oni napewnoo coś doradzą
Czyli jak jest z tą opłacalnością? Warto zaczynać od drobnej produkcji czy potrzeba od początku ok 1 mln zł?
Witam,
Pracuję jako handlowiec w firmie sprzedającej urządzenia do produkcji pelletu, więc wiem na ten temat nawet sporo. Pellet można produkować z "każdej biomasy wytworzonej bez udziału substancji syntetycznych". Po krótce przedstawię proces produkcji: 1. Przygotowanie materiału: - przesuszenie materiału do wilgotności 8-12%; (suszarnia) - rozdrobnienie do frakcji 1, góra 2 mm; (rozdrabniacz) - jeżeli materiał sam z siebie się nie lepi (jak na przykład słoma, która jest bardzo "śliska"), trzeba dodać odpowiedniego spoiwa; jest to bardzo ważne, gdyż inaczej pellet się rozpadnie; najlepszym spoiwem jest makuch - odpad po produkcji oleju rzepakowego; wystarczy dodatek ok.5%; (mieszalnik) 2. Peletowanie - wystarczy granulator o odpowiedniej wydajności i oczku matrycy w zależności od materiału; 3. Chłodzenie - gotowy produkt trzeba schłodzić do temperatury pokojowej i zapakować; Wartość opałowa pelletu w zależności od materiału wynosi od 17-21 MJ/kg. To odnośnie procesu produkcji. Pellet vs brykiet - wygoda użytkowania, pellet stosuje się w piecach z podajnikami, nie łapie wilgoci i ma dużą kaloryczność. Odnośnie urządzeń to moja firma posiada w ofercie tylko granulatory i rozdrabniacze. Są to urządzenia do zastosowania gospodarskiego ale z największych można sobie skomponować małą linię produkcyjną. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową: www bioking-polska pl. Są na niej "osiągi" każdej maszyny i aktualna cena. Maksymalne wydajności uzyskuje się przy roślinach oleistych, a przy słomie i trocinie ok.45%, a pobór energii podczas pracy ok.50% wartości nominalnej. Jeżeli ktoś ma inne pytania proszę o maila.
Witam! Tez jeste zainteresowany oplacalnioscia produkcji brykietu na poczatek na mala skale, w sumie to nie tyle zainteresowany jak jestem na etapie skladania wnisku do EU o pomoc fianasowa. Wniosek zamierzam zlozyc na ok. 200 tys zl. Posiadam ha;le produkcyjna skladajac a sie z dwoch pomieszczen, wym. ogolne to 16/8metrow wysokosc to 2.70, mam zamiar dostawic cos jeszce na material, w sensie slome lub trociny. Jak myslicie to wystarczajaca powierzchnia na ustawienie maszyn;/?
Filia ELJAKO-AL. w Kazachstanie ma przyjemność zaproponować Państwu dostawy węgla do Polski w atrakcyjnych cenach na warunkach DAF Izow/Chrubeszów, lub DDU
Przedstawiamy rodzaje węgla: - węgiel koksujący ( 6 400 – 8 450 kkal/kg) - węgiel energetyczny (5300 – 5500 kkal/kg) - węgiel przemysłowo – opałowy (5500 – 7440kkal/kg) - węgiel wysokopłomenny (6 040 – 7 430 kkal/kg) Podajemy kontakt w Polsce gdzie Państwo mogą uzyskać wszystkie informację dotyczące zakupu węgla.
Poruszając temat założenia składu opałowego w moim przypadku mam do wykorzystania działkę poza domem należało by wprowadzić małe korekty ponieważ działkę należało utwardzić oraz nawieść ziemi, koszt takiej inwestycji to auto dostawcze do 3,5 tony utwardzenie działki wyrównanie terenu , waga , oraz wejście w kooperatywę z odpowiednimi firmami zajmującymi się tą branżą. Można skorzystać z dofinansowania PUP oraz programu z UE ? czy należy mieć jakieś pozwolenia specjalne jaki przybliżeniu wkład trzebało by wpompować taka inwestycje zakładając że plac miało by na prywatnym posesji oczywiście po jego odpowiednim przygotowaniu.
Panowie!!! opłacalność w tej branży to dostęp do surowca!!!!!
surowiec- najważniejszy jeśli słoma trzeba posiadać miejsce na magazynowanie na jedna tone brykietu mozna zużyc nawet 6 balotów, słoma musi być w miarę sucha chyba że ktoś ma kase na suszarnie i podajnik do niej. trocina też musi być w miarę sucha i podstawa czysta bez szkła piasku opiłek metalu zniszczą tłoczysko i mamy bigproblem .mozna jeszcze brykiet robć z miału węglowego lub torfu ale w wszystkich podstawa to cena im niższa tym lepiej. Jeśli macie kogoś kto odda wam trociny słomę lub miał albo torf za drobne to nic tylko ruszać jeśli macie za to płacić rynkowe ceny to bez dobrego zbytu (stałego) elektrownie etc. to zapomnijcie o godziwych zyskach w tej chwili jest ogromna konkurencja na rynku a dostępność do dobrej suchej trociny znikoma. pozostaje słoma a tą ludzie nie bardzo chcą palić i brykiet jest bardzo wrażliwy na warunki atmosferyczne oraz gryzonie koszty zakupu maszyny dobrej maszyny!!! zaczynają się od 40 tysięcy jeśli "ktoś" wam proponuje maszyny za 4 tysiące lub 6 to niech sam na nich robi! A najlepiej troche pojeżdzić po już istniejących fabrykach i popytać wiele z nich działa na samorubkach i idzie im świetnie. a "spółdzielnie" typu gospodarstwarolne to sobie odpuśćcie nie warto ps.przepraszam za gramatyke jesli ktoś chce więcej i bardziej szczegółowych informacji to pytajcie w tym temacie bedę co kilka dni zaglądał już 11 lat w tym siedze
Witam.Jestem zainteresowany produkcja peletu ze słomy.Interesuje mnie jaką maszynę muszę mieć na początek,o jakiej wydajności?.Pytanie do leader 3,jak na obecną chwilę wygląda rynek zbytu.Posiadam dużą halę w woj. łódzkim,dostęp do surowca też mam.Chciałbym aby ktoś kto wie o tym coś wiecej podzielił się ze mną wiedzą bo moja jak narazie oparta jest na internecie.Dziękuję i pozrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja opału - strona 5": - Skład opału - sprzedaż opału: węgiel, groszek, ekogroszek - Skład opału - Skład opału na mazurach - Skład opału i drewna - Skład opału - węgla
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|