|
Produkcja palet |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Widze ze mamy kolejnego szpeca na forum, ale kolego to co napisałeś to jest no powiedzmy w połowie prawdą także daruj sobie te swoje mądrości bo to nikomu nie potrzebne a jak chcesz poszpanować to se znajdź inny temat.
Kolego Janku, czemu od razu obrazliwie. Po pierwsze jestem kobietą. Po drugie akurat w temacie palet jestem biegła, ponieważ kieruję taką produkcją od kilku lat. Nie chodzi tu o to kto jest większym specem, ale o realia. A one są takie, że palety to coraz mniej opłacalny biznes. Zaczynanie tego typu produkcji bez znajomości rynku drzewnego, to po prostu nieporozumienie. Ale każdy zrobi jak zechce. pozdrawiam
NIe no nie chciałem nikogo obrazić jeśli tak to przepraszam mam ostatnio ciężkie dni i czasami nie panuje nad sobą. A z drugiej strony to podziwiam, że kobieta prowadzi biznes branży drzewnej i prosze nie myśleć, że jestem szowinistą tylko jakoś tak jestem przyzwyczajony, że widzę tylko płeć męską w tej branży. Pozdraviam.
Dzięki za uznanie. Faktycznie wiele osób dziwi się, że kobieta zajmuje się tego typu produkcją.
Trafiłam na to forum przypadkiem, szukając innych informacji w internecie. Faktem jest, że pierwsze posty rozśmieszyły mnie, dalej czytałam z zainteresowaniem. Pewnie, że każdy może spróbować ale potrzeba naprawdę dobrej znajomości rynku. Oczywiście Squantio napisał głupoty, bo do rozpoczęcia produkcji palet nikt nie będzie od razu pakował się w maszyny kosztujące setki tysięcy Euro. Rozumiem, że jako przedstawiciel firmy Stori Mantel /produkującej notabene b. dobre urzadzenia do produkcji palet/ nie widzi chyba innych możliwości. Równie dobrze można kupić linie za 1 mnl np. Storti. czy Correlli. Ale piszący o rozpoczynaniu tego biznesu, nie mieli chyba na myśli od razu produkcji kilku tysięcy EURO palet na zmianę. Bo zakup takich maszyn jest opłacalny tylko w takim przypadku. Ale koszty? Dla małego lub średniego zakładu wystarczy to co napisałam. Tak czy inaczej życzę wszystkim rozpoczynającym powodzenia.
witam
ja tez wchodze w ten biznes :) brakuje mi tylko stołu do montazu palet jak by ktos cos wiedzial o takim stole prosze dac znac
Takie stoły jeśli się nie mylę, produkuje ZM Jabłoński. Można znalezć ich stronę w internecie. Nie wiem czy są dobre, bo swoje zrobiliśmy sami.
może nie na temat ale bardzo nurtuje mnie pytanie dlaczego osoba, która w swojej wypowiedzi używa słów "słyszałem", "podobno", "z tego co mówił mi teść" (o zgrozo informacje sprzed 10 lat!!!) krytykuje kogoś, kogo wypowiedź wygląda na bardzo rzeczową a nawet jeśli jest ona w połowie prawdziwa to może powiesz w której skoro chcesz doradzać? pisząc takie posty jak powyżej może lepiej nie odzywać się wcale???
Ja też jestem kobieta ,ale nie mam działalnosci choć mysle o tym.A chętnie sie bym dowiedziała jakie palety pani produkuje, i po ile czy moge prosic o maila pozdrawiam Marzena marz11@op.pl
Produkujemy palety nietypowe i tylko na export.
Jakie są ceny palet w Polsce dowie się Pani przeglądając giełdy : http://www.drewno.pl http://www.tartaki.com.pl http://www.palety.info Naprawdę zamierzającym zająć się tym biznesem , polecam najpierw dobrze rozejrzeć się za surowcem. Bawienie się w import np. z Ukrainy może jest i dobre, ale dla kogoś kto robi to mając oprócz tego surowiec na miejscu. Po pierwsze drewno wcale nie jest dobrej jakości, po drugie dostawy są nieterminowe, po trzecie cena wcale nie jest atrakcyjna:przynajmniej dla paletówki. Co do Słowacji , a i owszem, drewno 4 m kosztuje około 1400 Ks za m3 plus transport około 30 Ks za km. Liczą w obie strony. To co widziałam na Słowacji to drewno z posuszu i ze szkodnikiem/świerk/. Pozdrawiam
|
|