jestem zainteresowany produkcja palet, ma ktos jakies doswiadczenie w tej dziedzine??
wszelkie informacje mile widziane
|
Produkcja Palet |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
jestem zainteresowany produkcja palet, ma ktos jakies doswiadczenie w tej dziedzine??
wszelkie informacje mile widziane
Podłączę się do tematu.
Myślałem kiedyś o skupie palet, mieszkam przy skrzyżowaniu dróg krajowych 2 i 3, przy trasie masa parkingów, każdy na min. 50 tirów, jeden nawet na jekieś 200 tirów, myślałem że dobry pomysł, bo wystarczy postawić jakąś przyczepę kampingową, ogrodzić teren siatką i mieć trochę kasy na bieżący skup, jak już kupię tyle palet żeby zapełnić tira to wiozę je do Niemiec, tam można dostać za każdą 80 pln, tutaj skupuje się po 18 to max, trzeba trochę desek wymienić, itp. Często wpadają całkiem dobre po 20 pln, w zamian dajesz zupełnie połamane, żeby się ilość zgadzała. Kierowca zadowolony bo sobie dorobi, a tobie też wpada. Niezła kasa, obserwuję biznes i widzę że nieźle można z tego wyciągnąć. Można też się zabezpieczyć i podpisać umowę np. z Europal, ale płacą max 26 zł i nie jest tak różowo. Wtedy nie bardzo się opłaca. Z czasem zaczyna się właśnie produkować palety, ale warto zacząć od skupu. Mam możliwość załatwienia miejsca na kilku dużych parkingach przy granicy z Niemcami, Jeżeli ktoś ma możliwość załatwić pewny zbyt do Niemiec to proszę o kontakt. Tylko dlatego, że nie mam pewnego zbytu odpuściłem ten temat, choć uważam go za świetny.
vsteam, ciekawe to! Przecież za 40 zł by się nawet opłacało kupić, jeśli 80 zł byś sprzedał, trochę na tira palet wejdzie, pamiętaj że na przemian je układasz, czyli wejdzie 4 razy tyle co jedna na drugą normalnie.
Przyjmijmy 1000 palet razy 40 zł = 40 tysięcy- koszty! paliwo kierowca żarcie hotel. 10 tysięcy zostaje 30 tysięcy! Chyba że specjalne jakieś koncesje są itp.!
Wiem o tym, i wiem że trochę wejdzie :-) W Niemczech wrzucają palety na taśmę i jest ostra selekcja, jak gdzieś gwóźdź nie dobity, komputer odrzuca, za lekka, za ciężka, tak samo. dokładnie nie wiem ale selekcja jest ostra. Ciekawi mnie tylko fakt, że co 10 km na wspomnianych trasach jest skup palet, i w większości jak nie są to podwykonawcy Europal, to właścicielami są Niemcy i holendrzy, opłacają ludzi, plac i liczą tylko kasę. Trochę pytałem znajomych którzy pracowali w takich punktach, zarabiali nieźle jak na te okolice. Kiedyś Weiss w radiu Zet poruszał ten temat, Jeżeli paleta jest idealna też bym dał 40 zł. Chodzi o to że kierowcy sobie dorabiają w ten sposób, ajest ich tutaj od cholery, jeśli chodzi o koncesje to nie ma, ale są jakieś obostrzenia jeśli chodzi o palety EUR, po co wydawać kupę siana na maszyny, hale itd, można skupywać, podszykować isprzedać jako pełnowartościową. Co do biznesu jaki można zrobić (legalnie) przy zachodniej granicy, gdzie się wyciąga nawet 30% m-cznie może kiedyś napiszę, zdziwilibyście się jakie tutaj są możliwości, tysiące samochodów dziennie, 24h na dobę, wszyscy jedzą, śpią, kupują, wymieniają walutę, i jadą/ lub wracają z dużą kasą. Potężny rynek. Jakby kotoś był zainteresowany :-)
Z pewnością gdzieś to sprzedają,ale 80 zł to chyba nie. Bo nówki za 40 zł kupisz albo taniej!
Nie wiem dlaczego giną mi posty
co sie dzieje?! Nie czyta Pan powodów usunięcia oraz regulaminu. Odnośnie palet Jeżeli jest Pan zainteresowany produkcją prosze o info Mam kontakty w branży drzewnej (firmy produkujące palety, firmy oferujące maszyny, narzędzia) Co do palet EURO - w tej chwili EPAL tak obostrzyła przepisy dotyczące produkcji palet (normy itp) że podrabianie lub produkcja bez licencji jest baaardzo ryzykowna Palety EURO po 40 zł???
Odsyłam do tematu forum http://www.biznesforum.pl/topics17/zbij ... -vt356.htm a tam jest link, po wejściu na który ujrzałem palety po ... 94 pln, z tymi licencjami to pewnie problemy, ale od tego są skupy palet i kierowcy tirów którzy chcą dorobić parę zeta.
vsteam, Konkretna odpowiedź, ale naprawdę nie wiedziałem że są takie różnice pomiędzy paletami.
przegladajac internet mozna spotkac wiele ofert dotyczace skupu czy sprzedarzy palet.Troche sie zainteresowałem tym tematem i podzwonilem takie palety o roznych wymiarach bez licenci mozna sprzedac za 17-19 zl za sztuke i niema z tym wiekszego problemu wiekszosc odbiorcow przyjezdrza po nie sama. moim jedynym probleme to jest zakup desek na nie lub drzewa ale tu trzeba zainwestowac w dodatkowe maszyny wiec na poczatek wchodza w gre same deski ktore kosztuja od 350-400 zl za 1m3 tylko niemam pojecia ile z tych desek mozna zrobic palet jak to jest zysk...
jesli kogos interesują deski duza ilosc/atrakcyjna cena to moge sie zorientowac bo mam kilku znajomych produkujacych deski.....
no pięknie, pięknie... ja chetnie wszedł bym w ten biznes ale nie mam z kim... a orientujecie sie czy tylko Niemcy tak dobrze płacą za palety? a jakby tak przetrzec nowe szlaki? chociaż wiadomo... tu blisko i bezproblemowo a transport dziś do tanich nie nalezy.. nonabene byłem na skupie ostatnio... kombinują niemiłosiernie... i to nie tylko ci co przyjeżdzają... zaczynamy podobno dochodzic w tym do perfekcji tak jak niegdyś w przebitkach w samochodach:) czuje ze niedługo polecą głowy... wieć palety sa OK ale czy nie pisząc na palecie węglem "EPAL" da sie dobrze z tego wyciągnąć ?
|
|