|
Produkcja Palet |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam Mam na imie Michał mam 22 lata Mieszkam w Opatówku powiad Kaliski WLKP, mam do dyspozycji zabudowania gospodarcze o dużej powierzchniraz kwote 85tys zł. wójek ma tartak dlatego zastanawiałem się nad produkcją palet. jak myslicie czy te srodki wystarczą na rozpoczęcie działalnosci?? czy ktos się orientuje jakie pozwolenia trzeba miec aby otworzyc taka działalnosc?? prosiłbym o jakiekolwiek podpowiedzi bedze bardzo wdzięczny.
Najważniejsze pytanie - czy znajdziesz zbyt na palety. Może sie okazać że nie będziesz mógł sprzedać palet po cenie która cię zadowoli i co wtedy. masz duże plusy startu takiego biznesu: tartak, pomieszczenia i wystarczająca gotówka. Brakuje ci ludzi i sprzętu. Sprzęt obecnie to nie problem a za 50 tys. możesz sie zaopatrzeć w linie produkcyjna do palet ( no może używaną i zależy to też jaka wydajność cię interesuje). Jednak podstawa to kalkulacje opłacalności a co za tym idzie znalezienie zbytu. Certyfikaty też bę dą potrzebne jeżeli będą to EUR- o palety.
Sam o tym mysla?em jezeli chodzi o zbyt to w unii nie ma z tym problemu. ale cena palety euro ( nieoznakowanej) musi byc w granicach 6euro za sztuke plus transport.
Myślę, że zamiast palet bardziej opłacalna jest produkcja elementów drewnianych, które wykorzystywane są do np. do transportu w różnych firmach produkcyjnych. Te elementy niby mało kosztują, ale taka firma zazwyczaj zamawia kilkadziesiąt tysięcy, więc nawet jeżeli jeden element miałbyś sprzedawać za 5 groszy to i tak się opłaca. Najważniejsze, żeby znaleźć odbiorcę i zapewnić mu transport. Wiem, bo mój ojciec się tym zajmuje i nieźle na tym wychodzi, choć na początku zaczynał od palet.
A Jaki jest całkowity koszt wyprodukowania jedne euro palety nieoznakowanej EPAL???
do adia
czy mozesz poisac jak to wyglada od poczatku do konca z paletami
jaka jest cena palety oznakowanej typu euro w UE?
|
|