|
Produkcja pelet w gospodarstwie rolnym |
Produkcja pelet w gospodarstwie rolnym
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam . Na wstępie nakreślę swoje plany . Więc tak planuję rozpocząć produkcję peletu oraz brykietu ze słomy itp. mieszkam na wiosce więc miejsca na otworzenie takiego interesu mam (stodoła w połowie murowana a w połowie drewniana) . Ale przed rozpoczęciem czegokolwiek chciał bym się dowiedzieć czy w ogóle mogę taką działalność otworzyć w tym miejscu, nie chciał bym zakupić maszyn materiałów zacząć produkcji a tu np. wpadnie jakaś kontrola i powiedzą mi że w tym miejscu pan nie może tego prowadzić bo jest np zagrożenie pożarowe (stodoła jest leciwa ale ok i bardzo duża) . Nie wiem po prostu gdzie się tego dowiedzieć a nie chcę być nadgorliwy i latać do straży dowiadywać się u nich bo jeżeli nie trzeba a oni przyjdą i zaczną kontrolować to mogę Se sam problemów narobić . Więc Pytanie jest takie gdzie mogę się dowiedzieć czy mogę taką działalność założyć podejrzewam że w moim starostwie wydział budownictwa ... . Dzięki za wszystkie wypowiedzi
Inspektorat Nadzoru Budowlanego. Weź pod uwagę, BHP i P.Poż.
P.S. Z jakiej miejscowości jesteś ??. Kupuję teraz piec na pelet więc może dojdzie do współpracy.
Inspektor Nadzoru Budowlanego ok ale narazie puki nie ma produkcji inspektor BHP ?? musi być jak mi wszyscy wpadną to z tej stodoły będę musiał pałac zrobić . Ja rozumiem że musi być bezpiecznie ok ale wydac kupe kasy na to żeby zaadaptować starą budę to może lepiej nową postawić a na to kasy nie mam . Więc dziś zasuwam do Inspektora Nadzoru Budowlanego. Ja jestem z dolnoślaskiego
A jest możliwość szybkiej dostawy na patelni ??.
Jak napisałem (chyba :) ) chcę dopiero otworzyć działalność więc może za dwa miesiące tak. Z tego co się zorientowałem muszę mieć projekt na adaptacje tego pomieszczenia :) ale co dalej ?
A masz kapitał rzędu 500 000 zł aby ruszyć z produkcją ??.
niestety mój kapitał to 50000 narazie ale jak ruszę to postaram się o dotacje . Zobacze może się uda
Dotacje na otwarcie działalności możesz dostać w wysokości 40 000 zł. Na rozszerzenia działalności to inny temat.
Ale u mnie w Urzędzie pracy dają tylko 18 tyś . resztę mam swoją gdzię dają 40 tyś i na jakich warunkach ??
Na początek myślałem o takiej maszynie co o tym wąski myślisz wiem że to może być słaba ale na początek ??
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=873385920
Jeśli masz gospodarstwo rolne lub jesteś tzw. domownikiem w rozumieniu ustawy o Krus to możesz dostać dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w wysokości do 50 % kosztów kwalifikowalnych (do 100 tys). Jeśli byłbyś tym zainteresowany szczegółami pisz na Privaka.
Tu już wszystko zależy od tego jaki będziesz miał zbyt. Jeśli to będzie mała produkcja to może być, natomiast jeśli ma być duża produkcja pellet'u dajmy na to do ciepłowni to proponuje maszynę z wydajnością 1,5 t/h i większą. Gdy masz taka maszynę produkcja 24 ton (a tyle wchodzi na patelnie) to nie problem lecz koszt tej maszyny jest 20x większy od tej co pokazałeś. Możesz też sprzedawać w Big-bag'ach
40 000 zł dają w programie Kapitał Ludzki na otworzenie nowej działalności.
Witam. Mam pytanie, chciałbym wejść w produkcje pelletu lub brykietu ale nie wiem czy muszę w tym celu założyć firmę czy też działalność gospodarczą? Obecnie opłacam KRUS od 6 miesięcy i wiem że ustawa nie pozwala na założenie działalności godpodarczej nie wcześniej niż po upływie 3 lat opłacania składek. Niestety muszę opłacać składki przez 3 lata bo skorzystałem z PROW na dofinansowanie Młodych Rolników. Proszę o pomoc
Tak musisz założyć DG jeśli chcesz to sprzedawać. Może załóż działalność na żonę bądź kogoś zaufanego z rodziny.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja pelet w gospodarstwie rolnym": - Pomysł na biznes w gospodarstwie rolnym - ZUS a własna DG i zatrudnienie w gospodarstwie rolnym - Produkcja BIOMASY, PELET - SPÓŁKA/PRODUKCJA PELET/ŚWIĘTOKRZYSKIE - Mechanik w nowoczesnym gospodarstwie
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|