|
Produkcja pelletu oplacalne? - strona 5 |
Produkcja pelletu oplacalne?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
wiesz ja skupilem sie na byciu samowystarczalnym.zaczne od produkcji zrebki a na jesien bede z niej robil pellet.przez pare miesiecy bede wiedzial jakie ilosci moge pozyskac i pod te ilosci bede chcial kupic maszyny do pelletu.nie bede sie martwil o trociny bo sam je bede robil...
wiesz z tego co ja znalazlem na necie to na tone pelletu wchodzi 3mp mokrego drzewa 55% a po wysuszeniu do 10% potrzebujesz prawie 6 mp.kupowanie drzewa w taki sposob calkowicie sie nie oplaca http://www.dsvpoznan.eu/tabele-biomasa zerknij sobie.pozdro
wiesz w sumie to masz racje.bo 1mp to 2mp zrebki.wiem ze potrzebujesz 6mp zrebki na tone o wilgotnosci 10% czyli 3 mp drzewa.wysuszenie do tej wilgotnosci to koszt ok 35-40 zl/tona.jak bys robil z 10 ton dziennie to oplaca sie bardzo o ile kupisz drzewo w tej cenie bo z tego co wiem to sprzedaja na m3 i to duzo drozej
Witam jestem nowym użytkownikiem ale interesuje mnie produkcja peletu mieszkam niedaleko warszawy i posiadam gospodarstwo rolno lesne o powierzchni 20ha z czego 11ha lasu a dzialki sasiednie to tez las przy trasie nr 50. chciałbym sie dowiedziec czy takie gospodarstwo jest atutem do prowadzenia tego typu działalności? jakie sa koszty maszyn do produkcji trocin oraz jaki jest przyblizony koszt wysuszenia trocin oraz sposob??
Gospodarstwo to z pewnością atut. Jednak bez inwestycji w wiedzę oraz maszyny się nie obędzie.
A czy produkcja pelletu z samego siana i słomy jest możliwa? I ile wynosi cena takiego pelletu w detalu? Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Produkcja pelletu
- Produkcja pelletu - Produkcja pelletu ze zboża (gospodarstwo) - Produkcja pelletu/brykietu- własne nieruchomości. - Czy to oplacalne?? - Garmażerka czy oplacalne - Rolletic - czy to jest oplacalne?? - Otwarcie hurtowni obuwia oplacalne??? - Jak zarobic pieniadze, co jest oplacalne? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|